EBG gaat met deze bus ‘on tour’ om de film overal in Noord- en Midden-Groningen te laten zien (foto EBG).
EBG gaat met deze bus ‘on tour’ om de film overal in Noord- en Midden-Groningen te laten zien (foto EBG).

360 graden VR-film van EBG over Noord- en Midden-Groningen

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - In theater Het Kielzog in Hoogezand heeft woensdag de première plaatsgevonden van MOOI, een 360 graden Virtual Reality-film over Noord- en Midden-Groningen. De film is gemaakt in opdracht van Economic Board Groningen (EBG).

Naast het prachtige landschap en de karakteristieke dorpen ligt de focus op de innovatieve bedrijven en initiatieven die in Noord- en Midden-Groningen zijn ontstaan en de kansen die deze regio biedt. Daarnaast wil EBG met deze film laten zien hoe ze zich de afgelopen vijf jaar heeft ingezet voor meer banen en bedrijvigheid in het aardbevingsgebied en met welke resultaten. ,,Het blijft werk in uitvoering’’, aldus Emme Groot, bestuursvoorzitter van EBG. ,,In deze film blikken we ook vooruit op de toekomst. Onze regio is al mooi, én het wordt steeds mooier.’’ 

MOOI toont de industrie, de windparken, karakteristieke dorpen en het prachtige landschap. De film brengt bedrijven en ondernemers in beeld die werken aan duurzame en innovatieve oplossingen. Denk aan nieuwe toepassingen met 5G, producten en diensten op het gebied van groene chemie en energie, en de samenwerking met kennisinstellingen. De film laat ook zien hoe de jonge generatie Groningers al vroeg kennis maakt met ondernemerschap, techniek en digitale geletterdheid. De stimulerende rol van EBG in het aardbevingsgebied is als rode draad verwerkt in de film.

MOOI is gemaakt in 360 graden en Virtual Reality. Met een speciale VR-bril op kan de kijker diepte zien in een virtuele omgeving; hij/zij kijkt in 3D. En omdat de film in 360 graden is gemaakt kan de kijker boven, onder en om zich heen kijken. De film duurt 9,5 minuten en de eerste reacties zijn lovend. ,,We willen zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om de film te zien’’, vertelt Emme Groot. ,,Daarom gaan we op tour langs ondernemers, inwoners, politici en onze samenwerkingspartners.’’

Inwoners kunnen bij de EBG-stand in hun gemeente de film ter plekke beleven met een luxe VR-bril op. Uiteraard gebeurt dit coronaproof. Het is ook mogelijk om een gratis kartonnen VR-bril op te halen bij de stand. Met een smartphone in deze kartonnen VR-bril kan de film op elke gewenste plek bekeken worden. De data en locaties zijn te vinden op de website www.ebgn.nl/mooi.

Economic Board Groningen is opgericht om de werkgelegenheid en bedrijvigheid in Noord- en Midden-Groningen te stimuleren. Ondernemers kunnen gebruikmaken van geld en advies. Ook nu, tijdens de coronacrisis, kunnen ondernemers bij EBG terecht, onder andere voor webinars, online sessies, de EBG AdviesregelinG en persoonlijk advies. De 360 graden Virtual Reality-film is mede tot stand gekomen dankzij de inwoners en ondernemers in het aardbevingsgebied, gemeente Eemsdelta, gemeente Het Hogeland, gemeente Midden-Groningen, gemeente Oldambt, gemeente Groningen, Provincie Groningen en Groningen Seaports.