Afbeelding

Nationaal Schoolontbijt op basisscholen in Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - ‘Een betoverende tijd begint bij een goed ontbijt’. Dat is het thema van het Nationaal Schoolontbijt, de landelijke ontbijtweek van 2 tot en met 6 november. Veel scholen in de regio Eemsdelta nemen deze week deel aan het Nationaal Schoolontbijt.

Het Nationaal Schoolontbijt is jaarlijks dé week waarin bijna een half miljoen kinderen in Nederland samen gezond en gezellig ontbijten in de klas. Dit jaar wordt tijdens de 18e editie op zo’n 2250 basisscholen door heel Nederland ontbeten. Het thema dat dit jaar centraal staat, is ‘Een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’. De kinderen worden online verwelkomd door tv-presentatrice Jessica Mendels met een online ontbijtjournaal. In dat journaal is op diverse manieren het thema terug te zien.
Vanwege corona opent Jessica Mendels het Nationaal Schoolontbijt digitaal, waarbij onder andere ook Bas Muijs, Roodkapje uit de Efteling en natuurlijk kinderen een rol hebben. Als nieuwe ambassadrice van het Nationaal Schoolontbijt bezoekt Jessica Mendels deze week diverse scholen om te vertellen over het belang van een gezond ontbijt. Door haar diabetes weet ze hoe belangrijk gezond eten is.

In de regio Eemsdelta wordt deze week door verschillende scholen deelgenomen aan het Nationaal Schoolontbijt. In Delfzijl zijn dit cbs De Vore, obs De Garven, gbs Het Baken en Kindcentrum Noord. In Appingedam wordt er ontbeten op cbs De Triangel, sbo De Delta en obs Jan Ligthart. Andere deelnemers in de regio zijn obs De Bouwsteen in Finsterwolde, obs Letterwies in Nieuwolda, obs De Noordkaap in Oostwold, odbs Abt Emo in Westeremden, obs De Wilgenstee in Zeerijp en obs De Zandplaat in ‘t Zandt. 

Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Met speciaal lesmateriaal ontdekken kinderen hoe ze hun ontbijt leuker en beter maken. In het pakket vinden kinderen dit jaar een boek van Kolletje & Dirk (over het meisje met de toverstokken) en placemats. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 en de brugklas krijgen een doe-boek met puzzels, recepten, persoonlijke tests en wist-je-datjes over gezond ontbijten.