De synagoge met op het voorterrein het Joods monument 'licht der Zee' (archieffoto).
De synagoge met op het voorterrein het Joods monument 'licht der Zee' (archieffoto).

Synagoge Delfzijl wordt logement voor groepen

Algemeen

DELFZIJL - De voormalige synagoge in Delfzijl wordt verkocht. B en W hebben hiermee ingestemd. De koper geeft het pand een herbestemming als logement voor groepen van maximaal twaalf personen. 

Bij de aanpassing van de synagoge wordt rekening gehouden met de historie en de cultuurhistorische waarde van het gebouw. De werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum heeft dan ook positief gereageerd op de herbestemming. Ook verantwoordelijk wethouder Ronde is verheugd over de herontwikkeling. ,,Deze bijzondere logies is een mooie toeristische aanvulling voor onze nieuwe gemeente, waarbij het verhaal van de Joodse gemeenschap in Delfzijl blijft voortleven.” 

Om de historie van het gebouw en de Joodse gemeenschap in Delfzijl beter zichtbaar en toegankelijk te maken, wordt aan de achterzijde van het gebouw een wand van corten staal geplaatst. Deze wand wordt een permanente expositieplek over de historie van de Joodse gemeenschap in Delfzijl, die voor iedereen op elk moment van de dag toegankelijk zal zijn. Het Joods monument ‘Licht der Zee’ aan de voorzijde van het gebouw blijft eigendom van de gemeente. 

Om de monumentale waarde van het pand zelf zeker te stellen, wordt het pand aangewezen als gemeentelijk monument. 

In 2012 heeft de gemeente de voormalige synagoge aan de Singel 50 in Delfzijl gekocht van het Leger des Heils. Sindsdien hebben diverse organisaties kortstondig gebruik gemaakt van het gebouw. Dit jaar is besloten om het pand een nieuwe definitieve bestemming te geven.