De basisscholen gaan op 8 februari weer open.
De basisscholen gaan op 8 februari weer open.

Basisscholen weer open, winkels krijgen afhaalbalies

Algemeen

DEN HAAG - Door het oprukken van de agressieve Britse coronavariant moet de lockdown worden voortgezet tot minimaal 2 maart. Wel gaan op 8 februari de basisscholen en de kinderopvang weer open en mogen alle winkels buitenbalies openen voor het afhalen van bestellingen. Er wordt nog gekeken naar afschaffing van de avondklok.

Dit is zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

In tegenstelling tot het primair onderwijs, blijven de middelbare scholen wel dicht tot in ieder geval 1 maart, dus tot na de voorjaarsvakantie. Er geldt een uitzondering voor onder andere examenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie

Niet-essentiële winkels blijven gesloten. Toch wil het kabinet consumenten en ondernemers tegemoet komen met een kleine aanpassing om de lockdown iets draaglijker te maken. Daarom maakt het kabinet per 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel. Daarbij blijven de basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. 

De avondklok geldt tot en met 10 februari 04.30 uur. Het kabinet vraagt het OMT om advies over de huidige situatie van het coronavirus en het pakket van maatregelen. Op basis van dat advies wil het kabinet begin volgende week opnieuw de balans opmaken.

Alle andere maatregelen blijven van kracht tot ten minste 2 maart. Deze zijn te vinden op rijksoverheid.nl.