De leerlingen die slaagden voor het Cambridge Engels-certificaat.
De leerlingen die slaagden voor het Cambridge Engels-certificaat.

Cambridge-certificaten uitgereikt in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - Op het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam zijn onlangs Cambridge Engels-certificaten uitgereikt aan zeventien leerlingen.

De uitreiking kende een lange aanloop, want door de corona-uitbraak moesten de examens vijf maanden worden uitgesteld. 

De universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse taalvaardigheid ontwikkeld, die internationaal gelden als standaard. De wereldwijd erkende examens worden ook wel aangeduid als ESOL-examens (English for Speakers of Other Languages). Ze zijn dus enkel en alleen bedoeld voor mensen die de Engelse taal niet als moedertaal hebben. Jaarlijks nemen 5,5 miljoen mensen in meer dan 130 landen deel aan de examens. 

In hun vervolgstudies op universiteiten en hogescholen of tijdens stages krijgen leerlingen regelmatig te maken met situaties waar Engels de voertaal is. Colleges worden steeds vaker in het Engels gegeven en zelf moeten ze ook regelmatig presentaties in het Engels geven. Reden genoeg voor het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum om leerlingen het Cambridge-programma aan te bieden. Zeventien leerlingen hebben twee jaar lang wekelijks twee extra lessen gevolgd bij de docenten Monique Abiadh en Afina Kuiper, een inspanning die nu met het certificaat bekroond is.

Het certificaat vormt het bewijs dat de leerling over Engelse taalbeheersing op een aanzienlijk niveau beschikt. Het gaat om taalvaardigheid die kan worden toegepast voor werk- of studiedoeleinden en wordt erkend door beroepsopleidingen en in het bedrijfsleven. Met het certificaat en de vereiste vooropleiding hebben de leerlingen toegang tot alle universiteiten in Groot-Brittannië, Ierland, Australië en vele universiteiten wereldwijd.