De jongeren die meespelen in de voorstelling 'Doorheen' tijdens een van de repetities.
De jongeren die meespelen in de voorstelling 'Doorheen' tijdens een van de repetities.

Herdenkingswandeling in Delfzijl op 4 en 5 mei

Algemeen

DELFZIJL - Inwoners van Eemsdelta kunnen op 4 en 5 mei deelnemen aan de herdenkingswandeling ‘Doorheen’. Er wordt gelopen door het centrum van Delfzijl langs locaties die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Onderweg zijn verschillende ‘monumenten’ te zien. Deze variëren van kleine tentoonstellingen en beeldende installaties tot scènes gespeeld door de deelnemers van aan project. Het geheel is een bijzondere manier om stil te staan bij de Dodenherdenking en de Bevrijding.

Deze voorstelling is samengesteld door zes jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar. Het gaat om Jasmine Vos, Jens Hooites, Nina Klopstra, Nienke Pettinga, Riëlle van den Berg en Luz van Hoogdalem. Ze zijn allen woonachtig in en rondom Delfzijl. De jongeren zijn de afgelopen tijd in gesprek gegaan met ouderen die in hun jeugd de oorlog in Delfzijl hebben meegemaakt. Deze persoonlijke ervaringen en verhalen hebben geleid tot de verschillende monumenten, waarmee de jongeren je laten zien, horen én beleven hoe zij deze verhalen tot zich hebben genomen. Het geheel staat onder leiding van regisseuse Lies van de Wiel. 

Meewandelen is gratis. Informatie over aanmelden is te vinden op ivak.net/actueel. Er is maar een beperkt aantal tijdsloten beschikbaar en vol is vol. Op vertoon van de reserveringsmail krijgt men bij het startpunt het routeboekje. Per tijdslot kunnen maximaal 2 personen of één huishouden mee. De route begint en eindigt bij het station in Delfzijl.

‘Doorheen’ is één van de jongerenprojecten van de landelijke organisatie Theater na de Dam, die door middel van theatervoorstellingen de verhalen en gedachten over de Tweede Wereldoorlog levend probeert te houden. Delfzijl is jaar voor het eerst een van de locaties. Hiervoor wordt samengewerkt door via IVAK, het Noord Nederlands Toneel en theatervooropleiding de Noorderlingen.