De deelnemers van het Rudolphus Pabus Clevering Lyceum bij het Provinciehuis.
De deelnemers van het Rudolphus Pabus Clevering Lyceum bij het Provinciehuis.

Leerlingen Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in debat in het provinciehuis

Algemeen

EEMSDELTA - Vijf leerlingen, klas 5 vwo, van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Delfzijl hebben dit jaar meegedaan aan Model European Parliament(MEP). Zij gingen met leerlingen van andere scholen in debat over gegeven problemen binnen de EU. Twee van hen stromen door naar de nationale ronde in Den Haag. 

Het was even onzeker of het Model European Parliament (MEP) vanwege de corona maatregelen door kon gaan, maar met enige aanpassingen is het toch gelukt. Vijf enthousiaste leerlingen maatschappijwetenschappen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum mochten ook dit jaar met een vraagstuk aan de slag. 

Provinciale ronde 

In juni hebben vijf leerlingen meegedaan aan de provinciale ronde van het Model European Parliament in Groningen. Met het MEP debatteren ze samen met andere scholen over gegeven problemen binnen de EU. Iedere school kreeg een vraagstuk. Met de eigen schooldelegatie en met behulp van twee voorzitters werd er vergaderd over een vraagstuk. Aan dat vraagstuk hangen deelvragen waarvoor oplossingen gezocht moeten worden. Daarbij moet ook worden bekeken welke gevolgen de gevonden oplossingen met zich mee kunnen brengen. De uitkomst van al het overleg is een eigen gemaakte resolutie die in een resolutieboek komt te staan. 

Debatzaal van de Provinciale Staten 

In het provinciehuis van Groningen vond de algemene vergadering plaats. Hierin moesten de leerlingen hun resolutie verdedigen. ,,Wij waren allemaal stiekem wel een beetje zenuwachtig, omdat we dit nog nooit eerder hadden gedaan. Toen we daar aankwamen, werden we naar de debatzaal van de Provinciale Staten gebracht. Het debat gaf een kleine kijk op de debatten in de Eerste en Tweede Kamer. Alle aanwezigen waren netjes gekleed en het was allemaal erg professioneel. We kregen tussen de middag van de Provincie bovendien een prima lunch aangeboden!”, volgens Yelena, en van de deelnemende leerlingen. 

Nationale ronde 

Na het debat werden de deelnemers ook persoonlijk beoordeeld. Scoorde je goed voor het maken van de resolutie en het debat dan kon je door naar de nationale vergaderingen. Iris en Maartje mochten door naar die nationale vergaderingen.