'Het Geluid van Eemsdelta' is een muziekstuk dat geïnspireerd is op de geluiden die typisch zijn voor de nieuwe gemeente (foto Lesanka Honigh).
'Het Geluid van Eemsdelta' is een muziekstuk dat geïnspireerd is op de geluiden die typisch zijn voor de nieuwe gemeente (foto Lesanka Honigh).

‘Het Geluid van Eemsdelta’ is klaar

Algemeen

EEMSDELTA - ‘Het Geluid van Eemsdelta’ is klaar. De compositie van Arend Gerds is zo’n 10 minuten lang en geschikt om te spelen voor HaFaBra-orkesten.

Inwoners van Eemsdelta kregen in februari van het IVAK de vraag voorgelegd wat nu de écht kenmerkende geluiden van de nieuwe gemeente zijn. Dat leverde tal van reacties op, variërend van het geluid van windmolens, kerkklokken & meeuwen, maar ook de stilte en het dieselgeronk van de schepen. 

Geïnspireerd door deze suggesties is de Groninger componist Arend Gerds aan de slag gegaan.  Dit heeft geleid tot ‘Het Geluid van Eemsdelta’. Een teaser van dit muziekstuk is nu al te beluisteren via www.eemsdorp.nl/muziek

De oud-gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum hebben alle meerdere harmonie-, fanfare- of brassbandverenigingen. Het is de bedoeling dat zij in het weekend van 27 en 28 november samen de nieuwe compositie laten horen. 

Muzikanten van de verschillende HaFaBra-verenigingen kunnen zich in september opgeven voor het projectensemble. Daarnaast kunnen slagwerkensembles uit de gemeente zich ook aanmelden. Op 27 november zullen de deelnemers workshops krijgen van professionele musici van het Noord Nederlands Orkest (NNO). Op 28 november gaat ‘Het Geluid van Eemsdelta’ in première.