De bewoners van de vijf woningen tijdens de ondertekening van het contract.
De bewoners van de vijf woningen tijdens de ondertekening van het contract.

Sloop en herbouw aan Ommelanderstraat Ten Boer

Algemeen

TEN BOER - Aan de Ommelanderstraat in Ten Boer worden vijf woningen gesloopt en herbouwd. De aannemingsovereenkomst hiervoor is vorige week getekend.

Het gaat om het blok Ommelanderstraat 36-44. Aannemer VDM Woningen zal de aardbevingsbestendige woningen realiseren. Ze maken deel uit van een versterkingsproject waarbij in totaal 1588 huizen worden gesloopt en herbouwd in de gemeenten Groningen, Eemsdelta en Midden-Groningen. In Ten Boer gaat het behalve om de Ommelanderstraat ook om woningen aan de Blinkerdlaan.

De bewoners van de Ommelanderstraat hebben zelf een aannemer kunnen kiezen en de inrichting van de nieuwe huizen naar eigen inzicht mogen invullen. Gingen de wensen verder dan het comfort in de oude woningen, dan is dat voor eigen rekening.

Aanvankelijk was het toegekende budget niet toereikend. Daarop heeft de gemeente Groningen zich met goed gevolg ingespannen voor een aanvullend budget. Dit was echter nog niet voldoende, omdat de laatste tijd de bouwkosten door duurdere grondstofprijzen en verscherpte bouweisen verder zijn gestegen. Inmiddels is afgesproken dat de bouwkosten geïndexeerd worden. 

De sloop van het betreffende blok zal begin december beginnen, de herbouw begint direct na de jaarwisseling. Oplevering van de woningen wordt medio 2022 verwacht. Dan kunnen de bewoners na drie jaar voorbereiding hun nieuwe onderkomen betrekken.