Een van de stenen wordt schoongeveegd. Foto: Jan Dijkhuizen.
Een van de stenen wordt schoongeveegd. Foto: Jan Dijkhuizen.

Laatste struikelstenen voor joodse Damsters geplaatst

Algemeen

APPINGEDAM - Met de onthulling van de laatste 22 stenen voor de families Cohen, Emmering, Muller, Neerduin en De Vries is donderdag het doel van de Stichting Struikelstenen Appingedam bereikt.

Dat doel was een blijvende herinnering aan alle 76 joodse inwoners van Appingedam die slachtoffer werden van het nazi-regime. Omdat de stenen voor de woningen liggen waar ze tot hun deportatie woonden, wordt duidelijk zichtbaar hoe zij destijds onderdeel uitmaakten van de hele Damster gemeenschap.

Herdenkingsbijeenkomst

Voorafgaand aan de onthulling was er een herdenkingsbijeenkomst in de synagoge waar nabestaanden vertelden over de levens van hun vermoorde familieleden. Dit werd afgewisseld met een ontroerende vertolking van liederen van de joodse componiste Ilse Weber door Tineke Zijlstra-Wiebenga.

Sara Kirby-Nieweg, voor wier vader en grootouders al eerder struikelstenen zijn geplaatst, kon ondanks Corona door een beeldverbinding met haar woning in Cambridge toch aanwezig zijn en nu over haar andere familieleden vertellen.

Burgemeester Beukema van de gemeente Eemsdelta sprak over het belang van struikelstenen voor de gemeente en betrok daarbij ook onderwijs, waarbij hij verwees naar het ‘Portret van Maurits Herman Nieweg’, gemaakt door leerlingen van het R.P. Cleveringa lyceum.

Twee van hen sloten de herdenkingsbijeenkomst passend af met het gedicht Dan Struikel ik, over de betekenis van struikelstenen voor de huidige generatie jongeren, dat eindigt met ‘…en al was het geen familie, kende ik alleen zijn naam en verder niet: ik moet verder en zorgen dat het nooit meer gebeurt.’


De leerlingen lezen het gedicht voor. Foto: Jan Dijkhuizen.