Nij Nittersum zou een monumentale status moeten krijgen. Foto: Janna Bathoorn.
Nij Nittersum zou een monumentale status moeten krijgen. Foto: Janna Bathoorn.

Monumentaanvraag voor complex Nij Nittersum in Stedum

Algemeen

STEDUM - Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben in samenspraak met dorpsbewoners bij de gemeente Eemsdelta een monumentenaanvraag ingediend voor het complex Nij Nittersum in Stedum. 

De erfgoedorganisaties vinden het een bijzonder complex: het is het eerste complex dat gebouwd is voor ouderenhuisvesting na de oorlog en symboliseert daarmee de opbouw van de verzorgingsstaat. Daarbij is het een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Het complex verkeert nog in goede staat en veel authentieke details zijn nog aanwezig. Afbraak is niet alleen zonde vanuit cultuurhistorisch oogpunt, het getuigt ook van gebrek aan ambitie om circulair om te gaan met de bestaande bebouwing: herbestemming moet toch geen grote opgave zijn, aldus de aanvragers.

Het complex is omringd door groen en het vormt als het ware een hofje binnen Stedum. Het grenst aan de rand van het beschermde dorpsgezicht. Voldoende reden voor de erfgoedorganisaties om een beschermde status aan te vragen.
De algehele cultuurhistorische waarde van het ‘Nij Nittersum’ complex uit 1955 moet volgens de aanvraag vooral bekeken worden in het licht van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, de late jaren 1940 en 1950. Gelegen op de rand van het terrein van de oude borg Nittersum (waarnaar het is vernoemd) werd het complex gebouwd vanwege een toenemende behoefte aan nieuwe woningen en ouderenzorg in de tijd van de opkomende verzorgingsstaat.
Architect was de heer J.J. Smit uit Uithuizen. Een keramische gevelsteen, vermoedelijk gemaakt door keramist Anno Smith (1915-1990), herinnert aan het bouwjaar 1955. Een oostelijke vleugel werd in 1958 bijgebouwd.