Kamerkoor Dualis. Foto: Jan Pruim.
Kamerkoor Dualis. Foto: Jan Pruim.

Passie bij kaarslicht in Nicolaikerk

Algemeen

APPINGEDAM - Kamerkoor Dualis zingt op 10 april in de Nicolaïkerk in Appingedam een passie-programma rond het betoverende werk Miserere van de componist Allegri.

Voor koren waren de afgelopen twee jaar niet makkelijk; zingen leek wel de meest gevaarlijke bezigheid te zijn. Kamerkoor Dualis, dat onder leiding staat van Geert-Jan van Beijeren, kon in oktober vorig jaar nog net het duister van zich afschudden met het concert Unlocked! voordat de boel opnieuw dichtging.
Nu alles weer open is, zoekt Dualis juist de verstilling op, met een sfeervol paasconcert bij het gedempte licht van kaarsen.

Andere muziek

In de christelijke traditie staat Pasen voor het lijden en de wederopstanding van Christus. Voor componisten is dit al eeuwen een bron van inspiratie. De Matthäus Passion van J.S. Bach is hier een van de bekendste voorbeelden van: veel mensen bezoeken een ‘Matthäus’ in de weken voor Pasen. Dat er nog veel meer prachtige muziek is geschreven rond het paasverhaal laat Dualis horen in dit concert.

Sixtijnse kapel

Het koor zingt onder andere het beroemde Miserere van Gregorio Allegri. Dit werk, met zijn mysterieuze gregoriaanse lijnen en de hoge c in een solo sopraanpartij, werd lange tijd alleen in de Sixtijnse kapel in Rome uitgevoerd. Dat gebeurde in het diepste duister tijdens nachtelijke metten voor Pasen, nadat alle kaarsen gedoofd waren. Het Miserere van Dualis zal ook in deze sfeer van licht en duister worden gezongen.

Naast het Miserere klinken er meer composities die passen in de passietijd, van onder anderen Poulenc, Lukaszewski, MacMillan en Rachmaninov.

Het concert in de Nicolaïkerk in Appingedam begint om 15.00 uur. Voor info en tickets, kan men terecht op de website www.kamerkoordualis.nl.