Hotel Boven Groningen in Delfzijl (foto Hotel Boven Groningen).
Hotel Boven Groningen in Delfzijl (foto Hotel Boven Groningen).

Eerste vluchtelingen uit Oekraïne in Eemsdelta

Algemeen

DELFZIJL - De eerste vluchtelingen uit Oekraïne zijn gistermiddag in Eemsdelta gearriveerd. Het gaat om een groep vrouwen en kinderen, die tijdelijk zijn ondergebracht in Hotel Boven Groningen in Delfzijl.

Een aantal hotels in Eemsdelta heeft aangegeven kamers beschikbaar te stellen voor de opvang op korte termijn. Met de eigenaar van Hotel Landgoed Ekenstein in Appingedam en Hotel Boven Groningen in Delfzijl zijn afspraken gemaakt over de inzet van in totaal 30 kamers waarmee 60 tot maximaal 90 vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Omwonenden worden door middel van een brief geïnformeerd. Burgemeester Ben Visser: ,,Het is goed om mensen in nood in onze gemeente een veilige plek te kunnen bieden en hen verder te helpen.’’

De afgelopen week zijn mogelijke locaties voor opvang van vluchtelingen voor langere duur geïnventariseerd. Het gaat zowel om gemeentelijke panden als om particulier eigendom. De focus ligt op locaties met enkele tientallen opvangplekken, die gedurende langere tijd en op korte termijn beschikbaar zijn. De voorkeur gaat uit naar plekken waar ook enige voorzieningen in de buurt zijn, zoals onderwijs, zorg en winkels.Volgens de gemeente zijn op dit moment ‘twee tot drie locaties kansrijk’. 

Voor de inrichting van de locaties zullen ook vrijwilligers worden ingezet. Hiervoor is contact gezocht met organisaties zoals VluchtelingenWerk Nederland, het Rode Kruis en Leger des Heils en ook met de recent opgerichte stichting ‘Groningen helpt Oekraïne’. Ook is er contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 

De gemeente plaatst de meest actuele informatie over de vluchtelingen uit Oekraïne op de eigen website (eemsdelta.nl/oekraine). Via het emailadres oekraine@eemsdelta.nl kunnen alle Oekraïne-gerelateerde vragen, tips en adviezen worden ingestuurd.