Ontdekkingstocht van Patrick Hoving op Landgoed De Camping in 't Zandt. Foto: Kees van de Veen.
Ontdekkingstocht van Patrick Hoving op Landgoed De Camping in 't Zandt. Foto: Kees van de Veen.

Eemsdelta in teken van Terug naar het begin

Algemeen

EEMSDELTA - De gemeente Eemsdelta staat in het weekend van 20 tot en met 22 mei in het teken van het festival Terug naar het begin. Met ruim dertig verschillende optredens van uiteenlopende kunstdisciplines verspreid over net zoveel bijzondere locaties, zorgt het festival voor nieuwe ontmoetingen, ervaringen en verhalen.

Door zelf een fietsroute uit te stippelen, óf te kiezen voor een van de routetips gaan bezoekers dat weekend op ontdekkingstocht door het historisch wierdenlandschap. Onderweg beleeft het publiek optredens van artiesten die men niet alle dagen ziet: van lokaal tot landelijk, van jong talent tot gevestigde namen en met disciplines vanuit alle windstreken.?? ,,We zijn blij dat we het festival weer kunnen organiseren zoals we dat gewend waren”, vertelt Minke van der Velde - projectleider van het festival.

Molukse geschiedenis

Men kan in de Molukse geschiedenis duiken met de liedjes van Jessica Manuputty, het lokale slavernijverleden ontdekken via de aangrijpende teksten van spoken word-artiesten óf de kracht van vrouwen beleven met de dansperformance Lilith!.
,,Dat betekent dat er veel mooie muziekacts op het programma staan, zoals de geweldige openingsshow van Michelle David & The True-tones, de rootsy sound van Anne Soldaat en de betoverende stem van Pitou. Bovendien is er in het programma ruimte voor actuele verhalen: uit de omgeving zelf, maar ook van verder weg. Want soms lijken onderwerpen als (culturele) identiteit, gender, verlies of vluchten op het eerste gezicht op afstand, maar weten de kunsten ze toch heel dicht bij je te brengen. Dit wordt versterkt doordat bijna alle voorstellingen plaatsvinden in de intimiteit van eeuwenoude Groninger kerken, van oorsprong gebouwd om elkaar te ontmoeten.”

Samenwerking met Bitterzoet Erfgoed

Een van de verhalen die dat weekend wordt verteld, is dat van het slavernijverleden van Groningen. In samenwerking met Noordstaat onder leiding van Cissy Joan (projectleider manifestatie Bitterzoet Erfgoed) gaat een groep spoken word-artiesten op zoek naar deze specifieke lokale geschiedenis in het festivalgebied. Zo wordt er gewerkt aan een voorstelling vol aangrijpende teksten, passie, emotie en verbeelding.

Een uniek inkijkje in verhalen over afstand, afscheid, heimwee en verlangen naar een plek die ooit thuis was, krijgen bezoekers in het Molukse kerkje in Appingedam met zangeres Jessica Manuputty. Jarenlang zong ze in de band van Jett Rebel en beleefde ze grote shows en festivals; nu onderzoekt ze via haar liedjes haar roots. 

En denkend aan “roots” komt men al snel bij singer-songwriter Anne Soldaat uit. Hij is geboren in Middelstum en brengt hij zijn rootsy muziek in de kerk van Leermens. 

Nieuwe verhalen worden er ook verteld: auteurs Vamba Sherif, Karin Amatmoekrim, Sholeh Rezazadeh en Nisrine Mbarki -allen met een migratieachtergrond- laten zich inspireren door de titel van het festival en schrijven unieke Terug-naar-het-begin-verhalen over oorsprong en identiteit, die ze live op het festival voordragen.

Kaartverkoop

Op 1 april is de online ticketshop geopend. Er is keuze uit een kaart voor het openingsconcert op vrijdagavond (20 mei), dagkaarten voor de zaterdag en zondag én passe-partouts voor het hele weekend. Geïnteresseerden bestellen hun tickets tot 20 april met 5 euro Vroege Vogel korting.

Voor tickets en het programma kan men kijken op www.terugnaarhetbegin.nl