Delfzijl in de oorlog. Hier een Duitse batterij op de dijk.
Delfzijl in de oorlog. Hier een Duitse batterij op de dijk.

Boekje over oorlogsgeschiedenis Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - Historische Vereniging Amasius heeft een nieuw boekje uitgegeven over de oorlogsgeschiedenis van Delfzijl. Het gaat om de belevenissen van oud-Delfzijlster Tom Engelsman die toen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar was.

Tom Engelsman heeft een paar jaar voor zijn dood zijn herinneringen aan Delfzijl in de Tweede Wereldoorlog op schrift gezet. Zijn schrijfsels zijn terechtgekomen bij de Historische Vereniging Amasius, die actief is in Delfzijl en Appingedam. Drewes Kruidhof, bestuurslid van de vereniging, heeft de kopij bewerkt tot een lezenswaardig boekje over hoe een jonge jongen de oorlog in Delfzijl heeft beleefd. De Historische Vereniging Amasius heeft een aantal exemplaren aangeboden aan de bibliotheken in de regio.

Tom Engelsman werd in 1930 geboren als Henk Engelsman in de Waterstraat in Delfzijl. In de oorlog kreeg hij de bijnaam ‘Tommie’, die gaandeweg zijn officiële voornaam verving. Zelfs zijn vrouw leerde hem kennen als Tom, alleen zijn moeder bleef altijd Henk zeggen. ,,De Engelsen werden in de oorlog Tommies genoemd. Als hun bommenwerpers overvlogen en het luchtalarm ging, riep iedereen: ‘Daar komen de Tommies weer aan!’ Vanwege mijn achternaam – Engelsman – zei een vriendje op een dag: ‘Hé, jij bent ook een Tommie!’”, zo verklaarde Engelsman ooit zijn bijzondere naam.

Engelsman heeft als kwajongen van alles meegemaakt en uitgehaald in de oorlog en schopte het na de bevrijding zelfs tot ordonnans van de Canadezen. ,,Ik was vijftien, kreeg een armband en een nieuwe fiets en mocht allerlei boodschappen overbrengen. Ik heb een heleboel gezien in die tijd”, aldus een uitspraak van de oud-Delfzijlster, die in 1921 overleed.