Sarah op de arm bij haar vader die in Auschwitz werd vermoord.
Sarah op de arm bij haar vader die in Auschwitz werd vermoord.

Sara Kirby-Nieweg herdenkt haar Joodse familie in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - Nabestaande Sara Kirby-Nieweg herdenkt op 4 mei haar Joodse familie in de synagoge van Appingedam.

In de synagoge wordt een bijeenkomst gehouden in het kader van de jaarlijkse Open Joodse Huizen dag. Rika Pot zal vertellen over de struikelstenen voor de 76 door de nazi’s vermoorde Joodse Damsters en Henk Dijkstra werpt een blik op de Joodse geschiedenis van Appingedam.

Centraal staat het verhaal van Sara Kirby-Nieweg over haar familieleden die in de Nieuwstraat hebben gewoond. Toen in 1942 de eerste deportaties begonnen telde Appingedam 82 Joodse inwoners, van wie slechts 6 de oorlog overleefden. Sara, geboren in 1941, was één van hen. Zij was nog geen anderhalf jaar toen haar vader Meijer werd gedeporteerd en in Auschwitz om het leven werd gebracht.

Verder zullen Willemijn Stoppels en Kevin Hassing, voormalige leerlingen van het Eemsdelta College, een ‘portret’ presenteren van Maurits Nieweg, die op 16-jarige leeftijd in Sobibor om het leven is gebracht.

Er zijn twee mogelijkheden om deze bijeenkomst te bezoeken. ‘s Morgens is de aanvangom 11.00 u en ‘s middags om 13.30 uuur. De bijeenkomsten duren ongeveer een uur en de toegang is vanaf een kwartier voor aanvang. Het advies is op tijd te komen, want vol is vol.

Na afloop van de middagbijeenkomst bestaat de mogelijkheid een wandeling door Joods Appingedam te maken, met onder andere een bezoek aan de Joodse begraafplaats. Onderweg wordt ook stilgestaan bij enkele struikelstenen.