De Oekraïense vlag gaat in top bij de Luingaborg. In het voormalige verzorgingshuis verblijven vanaf deze week vluchtelingen uit dit land.
De Oekraïense vlag gaat in top bij de Luingaborg. In het voormalige verzorgingshuis verblijven vanaf deze week vluchtelingen uit dit land.

Luingaborg officieel in gebruik voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

BIERUM - In Bierum is de Luingaborg vanochtend officieel in gebruik genomen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Samen met een van de eerste vluchtelingen hees burgemeester Ben Visser de Oekraïense vlag in top.

De Luingaborg gaat dienen als onderkomen voor de vluchtelingen die tot nog toe waren ondergebracht in de noodopvang in Hotel Boven Groningen in Delfzijl. In het voormalige verzorgingshuis kunnen zij langere tijd verblijven. 

Wekenlang hebben vrijwilligers en vakmensen intensief samengewerkt om Luingaborg klaar te maken voor de vluchtelingen uit Oekraïne die nu al in Eemsdelta verblijven. De verbouwing werd vorige week afgerond, waarna het gebouw kon worden schoongemaakt en ingericht. Ook is het begeleidingsteam van circa twintig personen nu compleet. Het gaat om begeleiders, dagcoördinatoren, vrijwilligerscoördinatoren, een huismeester en een locatiemanager. Samen met vrijwilligers hebben zij alles voorbereid voor de komst van de vluchtelingen. Nu de Luingaborg weer bewoond wordt, zal er ook rond de klok beveiliging aanwezig zijn.

De vluchtelingen uit Oekraïne die naar Bierum komen, zijn inmiddels geïnformeerd over de naderende verhuizing. Er is uitleg gegeven over het pand en hoe de kamers en de gemeenschappelijke ruimtes eruit zien. Naast woonruimte zijn er een keuken, eetzaal, kinder- en tienerruimtes, wasserette en stilte/studiezaal.

Vanochtend ging de Oekraïense vlag in top. Daarna was er gelegenheid voor inwoners van Bierum en de betrokken vrijwilligers om een aantal ingerichte ruimtes te bekijken. Inmiddels is ook de daadwerkelijke verhuizing van Delfzijl naar Bierum gestart. Dit gebeurt in kleine groepen.

In overleg met de nieuwe bewoners van Luingaborg en de inwoners van Bierum zal nog worden gekeken naar de andere mogelijkheden om het samen-wonen verder vorm te geven. Er zal waarschijnlijk binnenkort een open dag voor de dorpsinwoners worden georganiseerd.