Het kerkje van Leermens.
Het kerkje van Leermens.

Bach-concert in kerk Leermens

Algemeen

LEERMENS - Klavecinist Robert Koolstra zal op vrijdag 1 juli een Bach-concert geven in de kerk van Leermens. Het optreden is onderdeel van een reeks concerten op het Groninger platteland.

De uitvoering hoort bij een meerjarenplan, waarbij het hele klavecimbelwerk van Bach ten gehore zal worden gebracht in Noord-Nederland. Er zullen in totaal circa twintig concerten worden gegeven met Robert Koolstra als klavecinist.

In de kleine oude kerkjes op het Groninger platteland worden normaliter weinig concerten gegeven. Nu verandert dat en wordt ook het kerkje in Leermens, één van de oudste kerken van Noord-Nederland, aangedaan. Het klavecimbel is een uitermate geschikt instrument voor deze kleinere akoestisch ruimtes.

Op de gewelven van de kerk in Leermens  zijn schilderingen van de symbolen van de vier evangelisten terug te vinden. Op de resten van het doksaal, gereconstrueerd door Henk Helmantel, zijn twee schilderlagen teruggevonden. De 15e eeuwse schilderingen op de noord- en zuidwand vormen de beeltenis van Sint Sebastian, Maria en Sint Ursula. Meer informatie is te vinden op www.meer-bach.com.