Afbeelding

Ondernemers willen grotere opzet van strandpaviljoen

Algemeen

DELFZIJL - De gemeente Eemsdelta wil dat er een strandpaviljoen komt in Delfzijl. Meerdere ondernemers denken er net zo over, maar ze willen een grotere opzet dan wat de gemeente voor ogen heeft.

De plannen voor een strandpaviljoen (zie ook elders in deze editie) zijn vorige week door de politiek besproken. Meerdere ondernemers maakten gebruik van het inspreekrecht. Sieuwert van der Zweep en Henk Koetze hebben zich al vanaf 2017 bezig gehouden met het realiseren van een strandpaviljoen. Ze hebben een ontwerp laten maken dat vorig jaar al gepresenteerd is aan de gemeente.

Van der Zweep en Koetze willen dat de gemeenteraad zich in deze fase nog niet vast legt op het maximale aantal vierkante meters van het gebouw en de exacte plaats. Hun plan vraagt namelijk om 625 vierkante meter en een meer centrale plaats. In de visie van de gemeente zou het paviljoen maximaal 400 vierkante meter mogen beslaan. 

In de bespreking door de commissie kreeg het ondernemersverzoek onder anderen steun van Cees van Ekelenburg van Gemeentebelangen. Die stelde dat een strandpaviljoen voor minstens de helft bestaat uit terras. Van de 400 vierkante meter blijft er dan te weinig over om ook buiten het zomerseizoen exploitatie mogelijk te maken. Ruim 600 vierkante meter vind hij maar een fractie van de 23.000 vierkante meter die het strand groot is. De meerderheid van de raadsfracties vond ook dat de oppervlakte van het paviljoen en de plek in deze fase nog niet ‘n beton moet worden gegoten’.

Een andere initiatiefgroep, vertegenwoordigd door Fred Bagnay, heeft een meeromvattend projectplan ontwikkeld. Daarin wordt naast een strandpaviljoen gedacht aan een Y-vormige steiger, een drijvend speelvlot, speeltoestellen en een kabelbaan. Verder zou er een aanlegpunt voor recreatieve vaart moeten komen, evenals een historisch pannenkoekschip en verblijfsaccommodaties in de vorm van Tiny Houses.

Wethouder Annalies Usmany zegde toe de ondernemersplannen bij de verdere uitwerking te betrekken.