De wedstrijdlopers bij de start. Ze werden weggeschoten door wethouder Jan Menninga.
De wedstrijdlopers bij de start. Ze werden weggeschoten door wethouder Jan Menninga.

Ethiopiër Workineh Tadesse wint Stadsloop van Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - De Ethiopiër Workineh Tadesse is zaterdag winnaar geworden van de Stadsloop van Appingedam. Hij raffelde de 10 kilometer af in 28 minuten en 45 seconden. 

Na twee jaar gedwongen coronapauze verschenen zaterdag meer dan duizend deelnemers aan de start. De leeftijd varieerde van piepjong tot nogal oud.

Nadat in de namiddag de kids- en peuterrun was gehouden ging om precies halfzeven de grote groep wedstrijdlopers en recreanten van start voor de tien- en vijfkilometerloop. Een bonte en schier onafzienbare rij lopers en loopsters trok over de startloper. Aan het einde van de loop was het ereschavot van de tien kilometer zowel bij de mannen als bij de vrouwen voor Afrikaanse atleten.

Lang was het onzeker of de stadsloop weer gehouden kon worden. De vorige hoofdsponsor had zich al teruggetrokken en door de onderbreking van twee jaar was ook het bestuur uit elkaar gevallen en een groot aantal vrijwilligers was afgehaakt. Bert Schonewille stapte met zijn bedrijf Huis en Hypotheek in het gat, kon weer een bestuur vormen, kreeg weer een groot aantal sponsors mee en zaterdag waren er zo’n 85 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. Er moest wel stevig in het budget worden gesneden. Het aantrekken van internationale lopers kostte voorgaande jaren zo’n 25.000 euro aan vervoer, verblijf, startgeld en prijzengeld. Dankzij één der sponsors kon nu alleen prijzengeld beschikbaar worden gesteld. Zo lag er bijvoorbeeld voor de winnaar van de tien kilometer bij zowel de mannen als de vrouwen naast de beker en de bloemen een bedrag van 500 euro klaar. 

Lang leek het er op dat buitenlandse toppers zouden ontbreken, maar op het laatst meldden zich nog twee handen vol atleten van het Afrikaanse continent. Het waren dan ook deze atleten die de wedstrijden bepaalden. 

Bij de mannen namen drie van hen al snel een voorsprong en kwamen samen door na de eerste ronde van vijf kilometer. Het waren deze drie die ook de plaatsen op het podium verdeelden. De Ethiopiërs Workineh Tadesse en Hyseyidin Mohamed Esa klokten beiden de winnende tijd van 28 minuten en 45 seconden, maar omdat Tadesse een snorhaar voorsprong had, zoals speaker Henk Noor het uitdrukte, was de eerste plaats voor hem. Als derde eindigde Inyasi Suley uit Tanzania op maar vier seconden achterstand. 

Bij de tien kilometer voor de vrouwen kwam Rediet Daniel Molla uit Ethiopië in een tijd van 32.53 als eerste over de meet, gevolgd door de Tanzaniaanse Maysillina Issa Mbua en Fatima Ezzahra uit Marokko.

De vijf kilometer mannen werd gewonnen door Said Ameqrane uit Marokko en de snelste vrouw op deze afstand was Lianne van de Belt uit Groningen.

Grootverdiener was deze avond het project Fietsmaatjes Eemsdelta. De organisatie had dit jaar voor het eerste een goed doel aan de stadsloop verbonden en daarvoor 5.000 euro beschikbaar. Een zelfde bedrag was beschikbaar geteld door een sponsor. Fietsmaatjes koppelt vrijwilligers aan gasten die niet meer zelfstandig kunnen fietsen en samen maken ze dan fietstochtjes op een duofiets met trapondersteuning waarop ze naast elkaar zitten.