Opwierde 1. Hier worden in totaal 450 woningen gesloopt en herbouwd (foto Marenland).
Opwierde 1. Hier worden in totaal 450 woningen gesloopt en herbouwd (foto Marenland).

Politiek Eemsdelta vraagt Marenland naar klachten over Opwierde 1

Algemeen

APPINGEDAM - Politiek Eemsdelta wil in gesprek met woningstichting Marenland over de sloop en nieuwbouw van woningen in de wijk Opwierde I in Appingedam. Aanleiding zijn klachten van bewoners over het formaat van de nieuwe woningen. Ze zouden er op achteruit gaan terwijl gelijkwaardige nieuwbouw was beloofd.

Namens de bewoners heeft Carol Vosmeer hiervoor onlangs aandacht gevraagd bij de gemeente. Hij maakte gebruik van het inspreekrecht. ,,Ons is de worst van gelijkwaardige nieuwbouw voor de neus gehouden. Pas toen we afgelopen zomer, na lang aandringen, drie van de vier woningtypes konden bezichtigen, zijn we ons gaan realiseren dat we hier te maken hebben met grootschalige misleiding”, aldus Vosmeer. 

Het gaat vooral om de ruimte in de nieuwe woningen die maar drie slaapkamers hebben in plaats van de vier in de oude woningen. Ook ontbreekt een bijkeuken en wordt er een houten schuurtje aangeboden waarvan een kwart in beslag wordt genomen door de warmtetechniek. Volgens Vosmeer kunnen veel bewoners hun oude meubilair niet goed kwijt in de woningen en moeten ze daarom nieuw kopen. Ook zijn er grieven ten aanzien van de woonlasten in de nieuwe woningen. Huur en energiekosten zouden hoger zijn dan in de huidige woningen, dit in strijd met de gemaakte afspraken.

In een korte reactie meldde wethouder Annalies Usmany dat er in deze tijd andere eisen worden gesteld aan sociale woningbouw dan in de tijd dat oude woningen zijn gebouwd. Ze wil woongroep Marenland uitnodigen zodat de politieke partijen een toelichting op het geheel kunnen krijgen.