Johan Hamster en  Elmar Schraa hanteren de schop om de perenboom te planten.
Johan Hamster en Elmar Schraa hanteren de schop om de perenboom te planten.

Hoofdrol obs Hiliglo in Holwierde op Natuurwerkdag

Algemeen

HOLWIERDE - Gedeputeerde Johan Hamster heeft vrijdagochtend in Holwierde het startsein gegeven voor de Natuurwerkdag in Groningen. Hij deed dat door het planten van een perenboom op het terrein van basisschool Hiliglo.

Hamster werd geassisteerd door Elmar Schraa, projectleider van Landschapsbeheer Groningen. Met het planten van de boom werd een begin gemaakt met het vergroenen van het plein, een klus waarmee de leerlingen zelf verder gaan. 

Tijdens een korte toespraak benadrukten Hamster en Schraa het belang van vrijwilligerswerk in de natuur. Hamster: ,,Wij als provincie vinden het belangrijk dat kinderen kennismaken met de natuur en leren van de natuur om hen heen. Want het is heel gezond om in de natuur bezig te zijn.” 

Na een les over biodiversiteit gingen de leerlingen aan de slag met het aanleggen van een kruidentuin, het planten van bollen en het aanleggen van wandelpaadjes met gebruik van snoeiafval.

De Natuurwerkdag vond vrijdag en zaterdag plaats. Jong en oud zetten zich in heel Nederland in voor natuur en landschap. In de provincie Groningen werden natuurklussen uitgevoerd op 34 locaties. Zo werden er wilgen geknot in Zandeweer, gesnoeid bij de oevers van het Leekstermeer, onderhoud gepleegd aan het Beleefpad bij Heiligerlee en nieuwe bomen geplant in de Marumerlage. Op de vrijdag kwamen vooral de scholen in actie, op zaterdag de vrijwilligers.