Afbeelding

Eigenaar versterkingswoning kan zelf bouwadviseur kiezen op kosten NCG

Algemeen

EEMSDELTA - Eigenaren van woningen die versterkt moeten worden, kunnen zich vanaf nu laten bijstaan door een eigen bouwadviseur. De kosten worden betaald door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Wie gebruik wil maken van deze nieuwe regeling, dient in het bezit zijn van een versterkingsadvies of beoordelingsrapport van zijn woning. Uit dat rapport moet blijken dat de woning niet veilig genoeg is bij aardbevingen en dus versterkt moet worden of gesloopt met nieuwbouw. 

Een bouwadviseur kan helpen bij dit hele proces, bijvoorbeeld bij het maken van keuzes over de (ver)bouw. Maar ook over combineren van de versterking met verbouwingsplannen of verduurzaming van de woning. Ook bij het voeren van gesprekken met de aannemer of andere organisaties kan de bouwadviseur ondersteunen. 

De eigenaar kan kiezen uit een lijst met bouwadviseurs die zich hebben aangemeld bij de NCG. Er kan echter ook voor een andere bouwadviseur worden gekozen. Deze moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de bouwadviseur een afgeronde bouwkundige opleiding hebben, vijf jaar werkervaring hebben in de bouw en staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet de bouwadviseur onafhankelijk zijn. Dit betekent dat de adviseur niet eerder betrokken mag zijn geweest bij de opname, beoordeling of het uitvoeringsontwerp van de woning. Ook mag hij niet werken voor de rijksoverheid.

De nieuwe regeling geldt met terugwerkende kracht. Ook eigenaren die al verder zijn in het versterkingsproces en zelf een bouwadviseur hebben ingeschakeld, kunnen in aanmerking komen. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden een bedrag van maximaal 2.100 euro ontvangen van de NCG. De bouwadviseur moet dan wel aan de gestelde voorwaarden voldoen en het advies van de bouwadviseur moet na 1 januari 2020 gegeven zijn.

Meer informatie is te vinden op www.nationaalcoordinatorgroningen.nl/bouwadviseur.