ExxFire, de eerste huurder van het Chemport Innovation Center, wordt feestelijk verwelkomd.
ExxFire, de eerste huurder van het Chemport Innovation Center, wordt feestelijk verwelkomd.

Chemport Innovation Center: springplank voor groene start-ups

Algemeen

DELFZIJL - In Delfzijl is woensdagmiddag het Chemport Innovation Center (CIC) geopend. Dit centrum beschikt over faciliteiten die groene start-ups in de industrie helpen om door te groeien. Het fungeert daardoor als springplank naar de markt.

Het CIC is gevestigd op het industrieterrein van Groningen Seaports in Delfzijl. De voormalige fabriek heeft een totale metamorfose ondergaan. De buitenmuren van het kantoor zijn blijven staan, de rest is of wordt vernieuwd. Isolatie en luchtbehandeling zijn up-to-date, vergaderzalen, bedrijfsvloeren, kantoorruimtes, kantine, parkeerterrein: alles is aangepakt. Het Chemport Innovation Center is daarmee klaar om start-ups die bijdragen aan de vergroening van de industrie te helpen doorgroeien.

De opening werd verricht door gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen. Tegelijkertijd werd de eerste huurder verwelkomd, ExxFire. Dit bedrijf ontwikkelt een revolutionaire methode om met behulp van drukloos opgeslagen gas waardevolle ruimtes brandveilig te krijgen. ,,Denk aan kritische IT-racks in datacenters, archieven, elektrische installaties, musea, bibliotheken, depots. Overal waar bluswater misschien wel meer schade doet dan de brand zelf, bieden wij uitkomst”, vertelt CEO Harm Botter.

ExxFire ontwikkelde de technologie de afgelopen jaren op labschaal op de Zernike Campus en staat nu voor de opschaling en de sprong naar de markt. Het bedrijf heeft hiervoor nu een hal en een kantoor tot zijn beschikking in het CIC. ,,Daar zijn precies de faciliteiten die we nu nodig hebben om verder te innoveren en op termijn te gaan produceren”, zegt commercieel directeur Edwin Verver.

Zo’n plek waar die volgende fase in het proces van industriële start-ups vorm krijgt, ontbrak nog in Noord-Nederland. In het CIC kunnen start-ups, die hun technologie verder ontwikkelen en opschalen, gezamenlijk gebruik maken van de faciliteiten, wat fors scheelt in de kosten. Meer start-ups tonen al interesse.

Subsidie

Bedrijven die zich in het CIC vestigen, komen in aanmerking voor een subsidie van de provincie Groningen. ExxFire ontvangt een bijdrage van 50.000 euro voor de inrichtingskosten, zo maakte gedeputeerde Rijzebol bekend. ,,Het Chemport Innovation Center gaat een mooie toekomst tegemoet. Na ExxFire zullen er spoedig meer bedrijven volgen die deze testlocatie gaan gebruiken als springplank voor nieuwe producten naar de markt.”

ExxFire past precies in de kaders die Chemport Europe voor huurders van het CIC stelt: innovatief, toe aan demonstratie en opschaling, en duurzaam. ,,Uitgangspunt is dat de ondernemingen hier bijdragen aan de vergroening van de industrie’’, vertelt Cas König, CEO van Groningen Seaports. ,,Dat is ook in ons belang. We moeten vergroenen en hebben daar innovatieve initiatieven keihard bij nodig.”

In het geval van ExxFire is die vergroening duidelijk. Waar de wereld nu nog gebruik maakt van broeikasgassen onder hoge druk om branden te blussen - waar water een slecht idee is - werkt de technologie van ExxFire met groene stikstof, dat zeer innovatief drukloos in een vaste stof is opgeslagen in een zogenaamde Cool Gas Generator. Botter: ,,Dat is anders dan de stikstofoxides, waarover nu veel discussie is. Ons systeem is gebaseerd op technologie afkomstig uit de de ruimtevaart. Het is een echte gamechanger in de wereld van de brandveiligheid.”