Jasmijn en Geanne tijdens de succesvolle pitch in Utrecht. Op de foto daarachter het volledige team.
Jasmijn en Geanne tijdens de succesvolle pitch in Utrecht. Op de foto daarachter het volledige team.

Leerbedrijf VO Eemsdelta uitgeroepen tot Junior Company van het Jaar

Algemeen

APPINGEDAM - Leerbedrijf Flamerous, opgezet door vijf leerlingen van VO Eemsdelta, is uitgeroepen tot Junior Company van het Jaar. Naast deze prestigieuze landelijke prijs wonnen de vijf meiden ook nog eens de FedEx Access Award, eveneens een felbegeerde trofee.

De vijf leerlingen zijn Jasmijn de Boer en Tjaila Ramadhin uit Delfzijl, Geanne Hartman en Mayri Bouwsema uit Zeerijp en Yentl de Jong uit Wagenborgen. Ze zijn 15 en 16 jaar oud en zitten op het vwo dan wel de havo van VO Eemsdelta in Appingedam. Op deze school hebben ze deelgenomen aan het leertraject ‘Jong Ondernemen’. Hierbij worden door de leerlingen leerbedrijven opgezet. Ze vormen teams, bedenken en ontwikkelen producten, zorgen voor financiering en regelen de marketing. Daarna start het daadwerkelijk verkopen van de producten. In al deze fasen worden de leerlingen begeleid door docenten.

De vijf meiden van Flamerous ontwikkelden een zelfgemaakte geurkaars die voorzien is van een persoonlijke boodschap in letterkralen, die na enkele branduren tevoorschijn komt. De kaars is gemaakt van sojawas dat schoon opbrandt in tegenstelling tot paraffine. Dit product is door het vijftal de afgelopen weken aan de man gebracht op diverse evenementen, zowel op de eigen schoolcampus als daarbuiten. Zo was Flamerous present op markten in winkelcentrum Paddepoel in Groningen en in de Euroborg. 

De leerlingen van de Damster school besloten ook een gooi te doen naar de titel Junior Company van het Jaar. Hiervoor werd een videopresentatie ingestuurd, die goed werd ontvangen. Uit 45 kandidaten werd Flamerous geselecteerd als een van de zeven deelnemers aan de eindstrijd in de Jaarbeurs in Utrecht. Vorige week woensdag was het zover en reisden Jasmijn en Geanne af naar Utrecht. De andere drie meiden waren verhinderd door een schoolreis naar Berlijn en volgden de ontknoping op afstand.

Voor een 200-koppig publiek werd door iedere finalist een drie-minuten pitch gegeven. Geanne en Jasmijn deden dat zo goed dat ze de FedEx Acces Award in de wacht sleepten vanwege het innovatieve karakter van het product. Dit succes werd kort daarop nog eens overtroffen toen Flamerous door de jury werd uitgeroepen tot Junior Company van het Jaar 2023.