Laura Broekhuizen, Annalies Usmany-Dallinga en Margriet Drijver bij de nieuwe woningen (foto Duncan Wijting).
Laura Broekhuizen, Annalies Usmany-Dallinga en Margriet Drijver bij de nieuwe woningen (foto Duncan Wijting).

Eerste nieuwe huurwoningen De Eendracht in gebruik genomen

Algemeen

APPINGEDAM - Op het Eendrachtterrein in Appingedam zijn dinsdag de eerste nieuwe huurwoningen in gebruik genomen. De bewoners ontvingen de sleutels en waren daar duidelijk blij mee.

Woonstichting Groninger Huis en Woongroep Marenland hebben op het Eendrachtterrein 24 energiezuinige huurwoningen voor gezinnen gerealiseerd. De bestuurders van de woningcorporaties, Margriet Drijver en Laura Broekhuizen, waren samen met wethouder Annalies Usmany-Dallinga van gemeente Eemsdelta aanwezig om huurders welkom te heten in hun nieuwe woning. 

Laura Broekhuizen van Groninger Huis: ,,Dit is toch een fantastische plek om te wonen? In het groen en toch met winkels en scholen dichtbij. Alle huurders hebben een eigen veranda en delen een gezamenlijk erf dat autoluw is. Ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Samen met Woongroep Marenland hebben we echt iets moois toegevoegd aan deze wijk.” 

Margriet Drijver van Woongroep Marenland is het met haar eens. ,,Dit is een wijk in ontwikkeling en de woningen zijn net even wat anders dan anders. Hypermodern, met veranda’s en een gezamenlijke tuin. Een prachtige historische plek om als gezin te wonen.”

Woonwijk De Eendracht krijgt steeds meer vorm. Naast deze gezinswoningen is er ook ruimte voor appartementen, woningen met een zorgvoorziening en woningen met een kantoor of bedrijf aan huis. Zo verhuurt Groninger Huis sinds december 2021 al tien Tiny Houses in deze woonwijk. Wethouder Usmany-Dallinga: ,,Ik ben erg trots op het resultaat van deze kwalitatief hoogwaardige woningen. Dit zijn de eerste permanente woningen die staan voor de kwaliteit die wij nastreven voor dit nieuwe stadsdeel.”

Woonwijk De Eendracht wordt toekomstbestendig. Alle woningen zijn aardgasloos, energiezuinig, aardbevingsbestendig en er is bij de bouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Ook de wegen en het groen worden zo aangelegd dat de klimaatverandering er zo weinig mogelijk invloed op heeft.  ,,Tegelijkertijd houden we de herinneringen aan vroeger levend door bijvoorbeeld de stenen fabriekspijp en betonnen waterbassins in ere te houden”, aldus Usmany-Dallinga. 

De komende jaren zal woonwijk De Eendracht verder worden ontwikkeld. Aan de noordzijde verrijzen medio 2024 zorgappartementen. Dit bouwproject is een gezamenlijk initiatief van zorgpartijen De Hoven, ’s Heeren Loo en De Zijlen. Daarnaast werkt de gemeente de plannen uit voor de volgende fase met woningbouw. Dit najaar wordt begonnen met de sloop van de warmtekrachtcentrale.