Een scene uit de film 'Le Voyage dans la Lune', die te zien is tijdens het concert.
Een scene uit de film 'Le Voyage dans la Lune', die te zien is tijdens het concert.

Muzikale reis door de ruimte in Nicolaïkerk

Algemeen

APPINGEDAM - In de Nicolaïkerk wordt zaterdag een concert met de titel ‘Voyage’ gegeven. Het gaat om ‘een muzikale reis door de ruimte’. Voor het Hinsz-orgel in de kerk is een opvallende rol weggelegd.

Voyage (Frans voor ‘reis’) is een creatie van toneeltechnicus Herman van Keulen en organist Vincent Hensen-Oosterdijk. De bezoeker duikt met hen de kosmos in voor een fictieve ruimtereis op muziek. Dat gebeurt in een duistere kerk met beelden en geluid en de klanken van het kerkorgel.

Als onderdeel van deze ‘experience’ zal de film ‘Le Voyage dans la Lune’ van Georges Meliès uit 1902 worden vertoond. Deze speelfilm heeft geen geluid en Hensen-Ooosterdijk zal al improviserend op het Hinsz-orgel hierin voorzien. 

In de film is te zien hoe een groep wetenschappers in een capsule naar de maan wordt geschoten met een kanon. Hier ontmoeten ze maanmannetjes en hun koning. Na enige schermutselingen keren ze terug naar de aarde, waar ze onthaald worden als helden.

Als afsluiting van het bijzondere concert stappen de bezoekers zelf in ‘een raket’. Zij horen het starten van de motoren, de countdown en een fanfare in de verte. Als de raket loskomt is ‘alle geluid van de wereld’ hoorbaar. Daarna is er leegte en stilte en kan vanuit het heelal teruggekeken worden naar de aarde...

Het bijzondere concert wordt georganiseerd door de Stichting Concerten Nicolaïkerk. De aanvang is 20.15 uur.