De monumentale wegwijzer wordt onthuld (foto Jan A. Blaak).
De monumentale wegwijzer wordt onthuld (foto Jan A. Blaak).

Wegwijzer voor Canadian Trail onthuld in hart Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - In de Wijkstraat in Appingedam is vorige week woensdag een monumentale wegwijzer onthuld voor de Canadian Trail Groningen. Dit is 133 kilometer lange wandelroute door de provincie Groningen, die de opmars van de Canadese (en Poolse) bevrijders in 1945 volgt.

De wegwijzer is gewijd aan de strijd die geleverd is bij de bevrijding van Appingedam en directe omgeving. Voorafgaand aan de onthulling sprak de 94-jarige heer Voetman uit Appingedam over deze gebeurtenissen, waarvan hij als kind getuige was. Hierna volgde de onthulling waarbij ook burgemeester Ben Visser en Commissaris van de Koning René Paas betrokken waren. 

De Canadian Trail Groningen is onderdeel van de Liberation Route Europe, een internationaal wandelnetwerk dat de opmars van de westerse geallieerden in 1944 en 1945 volgt. Het beginpunt is in Londen, het eindpunt Berlijn. Daartussen ligt een route die door Frankrijk (Normandië), België en Nederland voert. Na voltooiing zal de Liberation Route Europe meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes omvatten. Ze voeren langs musea, monumenten, laatste rustplaatsen en andere bijzondere plekken die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. 

De route wordt gemarkeerd met monumentale wegwijzers, zogenaamde Vectors of Memory. Ze zijn ontworpen door de beroemde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind. Voor Appingedam bedacht hij de Crossroad Vector, een monument dat het verhaal vertelt van de hevige strijd die voorafging aan de bevrijding.