Afbeelding

Meer Bomen Nu deelt gratis boompjes uit in ‘t Zandt

Algemeen

T ZANDT - Meer Bomen Nu deelt komende zaterdag gratis boompjes uit. Iedereen die plantgoed voor de tuin nodig heeft, kan langskomen in de bomenhub op Landgoed De Camping in ‘t Zandt.  

Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet voor het planten van meer bomen. In elke provincie zijn lokale oogstgroepen actief om kansarme bomen te redden. Vrijwilligers trekken hiervoor in de winter door gemeenteparken, sloop-  en natuurgebieden. Door de boompjes uit te scheppen en te herplanten in plaats van af te voeren, kan de boomaanplant versneld worden. De bomen worden opgeslagen in ‘bomenhubs’, waaronder die in ‘t Zandt. Iedereen met ruimte om deze boompjes een tweede kans te geven, kan zich aanmelden via www.meerbomen.nu/3februari.

Het is nu het vierde winterseizoen dat Meer Bomen Nu actief is. De verwachting is dat deze winter de twee miljoenste boom zal worden herplant. Ze gaan naar boeren en burgers die willen vergroenen. Zodra deze bomen en struiken zich weer voortplanten en verspreiden, kunnen daarvan de kansarme zaailingen ook worden verplant. Zo worden er geen gezonde boompjes en struikjes meer gemaaid of versnipperd. In plaats daarvan kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen.

Het uitgedeelde plantgoed is veelal inheems en wordt altijd in een mix uitgedeeld van zowel bomen als struiken. Dit betekent dat de plantplekken een waardevolle bron zijn voor voedsel en als thuis voor tal van beestjes en dieren. Daarmee ondersteunen ze de Nederlandse biodiversiteit.