De Escapeboot in de haven van Delfzijl.
De Escapeboot in de haven van Delfzijl.

Escapeboot in Delfzijl voor voorlichting over havencriminaliteit

Algemeen

DELFZIJL - De Escapeboot heeft maandag een bezoek gebracht aan de jachthaven van Delfzijl. Op het schip werd voorlichting gegeven over het herkennen van mogelijk criminele activiteiten in havens.  

Op de Escapeboot wordt informatie gegeven aan ondernemers, werknemers en bezoekers van het havengebied, omdat zij vaak als eerste signalen van criminaliteit opmerken. De deelnemers kregen dertig minuten de tijd om uitdagende puzzels op te lossen en verkeerde keuzes te vermijden. Onderwerpen zoals mensenhandel, drugs, witwassen en illegaal verblijf in de haven kwamen aan bod. 

Burgemeester Ben Visser: ,,Het is goed om preventief bezig te zijn met deze materie. Samen zien we meer en groeit de bewustwording. Wanneer verdachte signalen worden opgemerkt, is het goed om te weten hoe te handelen.’’

Aan boord van de Escapeboot kregen de deelnemers ook uitleg over wat ze kunnen doen als ze een verdachte activiteit waarnemen. De adviseurs van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Nederland voorzagen hen van inzichten en toelichting, waarbij ze niet alleen vragen beantwoordden, maar ook demonstreerden hoe criminelen te werk gaan in havens. 

De Escapeboot is doet veel havens in de provincie Groningen aan. Ook in Lauwersoog, Groningen en Winschoten werd voorlichting gegeven.