Oude Simson-bromfietsen. Ook deze exemplaren rijden mee in de toertocht.
Oude Simson-bromfietsen. Ook deze exemplaren rijden mee in de toertocht.

Stedum start- en finishplaats van Ommelander Bromfiets Toertocht

Algemeen

STEDUM - Stedum is zaterdag 11 mei start- en finishplaats van  de eerste Ommelander Bromfiets Toertocht. De deelnemers rijden een route van ongeveer honderd kilometer door de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. 

Organisator van de tocht is oud-Stedumer André van Heerde. ,,De route gaat door dorpen en buurten, langs vaarten, akkers, strand, dijken en weilanden. Dat mag op een oude bromfiets, maar dat hoeft niet’’, aldus Van Heerde.

Zelf is hij eigenaar van een aantal Simson-bromfietsen, die tussen 1964 en 1986 in de toenmalige DDR zijn geproduceerd. De verschillende modellen hebben allemaal vogelnamen: Schwalbe (zwaluw), Spatz (mus), Star (spreeuw), Habicht (havik) en Sperber (sperwer). ,,De laatste is eigenlijk een kleine motor, door het grotere vermogen dan de andere bromfietsen’’, aldus de uitleg van de oud-Stedumer.

Een van de deelnemers aan de toertocht is de71-jarige vader van Van Heerde. Samen hebben ze onlangs de laatste hand gelegd aan de restauratie van een Simson Schwalbe uit 1978, die werd gevonden bij een agrariër in Sint Annen, die in de DDR gewerkt heeft. ,,Hij had de bromfiets vijftien jaar lang in zijn schuur bewaard. Het is gelukt om de Schwalbe weer helemaal in oude luister te herstellen. Laatst heeft pa zonder problemen een testrit gemaakt en nu dus rijdt hij de tocht met zijn nieuwe Schwalbe’’, aldus Van Heerde.

Bij de eerste Ommelander Bromfiets Toertocht zijn alle brommers welkom. Van Heerde hoopt vooral vertrouwde merken te zien als Zundapp, Kreidler, Tomos, Honda, Puch enzovoort. Het vertrek is om 10.00 uur bij Moarstee in Stedum bij de haven. Hier wordt eerste samen koffie of thee gedronken en is er tijd voor ‘brommers kiek’n’. Rond 11.00 uur worden de tweewielers aangetrapt en gaat de stoet op weg. Bij terugkomst rond 17.00 uur is er voor de deelnemers nog een warme snack.

Meer informatie op Facebook https://bit.ly/3Vz9EgB en bij André van Heerde, telefoon 06-50265343.