De vlag ging uit in Ten Post vanwege de oplevering van de versterkte woningen.
De vlag ging uit in Ten Post vanwege de oplevering van de versterkte woningen.

Versterkte huurwoningen in Ten Post opgeleverd

Algemeen

TEN?POST - Wierden en Borgen heeft vdinsdag acht versterkte huurwoningen feestelijk opgeleverd in Ten Post. De woningen staan aan de Johan Rengersstraat.
In een paar maanden tijd zijn de woningen versterkt en is de aardbevingsschade hersteld.

Matthieu van Olffen (directeur-bestuurder Wierden en Borgen): ,,Ik wil in de allereerste plaats de huurders bedanken voor hun geduld en flexibiliteit. Het is niet niks om een aantal maanden uit de woningen naar een wisselwoning te moeten, ook nog in de coronatijd. Dat we de planning toch gehaald hebben, komt vooral door de constructieve medewerking van bewoners en de inzet van Nationaal Coördinator Groningen.”

Vanaf 12 juni zijn de vaste bewoners gefaseerd terug verhuisd naar hun aardbevingsbestendige woning. De laatste bewoner heeft afgelopen week de sleutel ontvangen. De betrokken huurders kregen als welkomstgeschenk een vlag, en die hingen ze uit op deze feestelijke dag. De oplevering werd officieel gemarkeerd met korte toespraken van directeur-bestuurder Matthieu van Olffen, wethouder Roeland van der Schaaf en directeur van NCG Peter Spijkerman. De zomerse ijskraam zorgde voor een frisse start van de zomer.

Geveke Bouw startte in februari met de versterking van acht woningen. De wanden van de woningen zijn van binnenuit versterkt. Naast de versterking is in elke woning de individuele schade hersteld; alle beschadigde wanden zijn weer helemaal fris opgeleverd, de wandafwerking is in overleg met de bewoners bepaald. Sommige bewoners hebben de lege woning als kans gezien om gelijk in relatief korte tijd zelf hun vloer te vervangen. 

Met de oplevering van deze woningen heeft Wierden en Borgen in totaal inmiddels 194 woningen versterkt in diverse dorpen. Daarnaast bouwde de corporatie in Ten Post 8 nieuwe woningen aan de Tammingastraat. Daar komen in twee fases nog 16 en 18 aardbevingsbestendige nieuwbouw-woningen bij, die in de zomer van 2021 respectievelijk 2022 worden opgeleverd. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart. 

Matthieu van Olffen: ,,Ik heb er vertrouwen in dat we de plannen de komende jaren samen met huurders, en in nauwe samenspraak met gemeente en NCG, op een goede manier kunnen gaan uitwerken. Zodat over een poosje iedereen weer kan wonen in een goede, veilige, betaalbare en duurzame woning. Daar staan wij voor.”

Wierden en Borgen werkt nauw samen met de gemeente en met Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Dit doet men om de toekomstige bouwwerkzaamheden aan alle woningen, huur en particulier, zo goed als mogelijk op elkaar af willen stemmen en overlast zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast wordt samen naar kansen gezocht die de grootschalige (ver-)bouwing in Ten Post biedt om andere activiteiten in het dorp aan te pakken, zoals de inrichting van de openbare ruimte en energieambities.