Het gemeentehuis in Delfzijl is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School (foto Jaap Groeneveld).
Het gemeentehuis in Delfzijl is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School (foto Jaap Groeneveld).

Expositie over de Amsterdamse School in Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - Museum MuzeeAquarium in Delfzijl werkt aan een nieuwe wisseltentoonstelling: ‘De Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’. De expositie is vanaf 12 september te zien.

Delfzijl kent een aantal aansprekende voorbeelden van de architectuurstijl Amsterdamse School. Voorbeelden zijn de voormalige Zeevaartschool Abel Tasman (nu het kantoor van Amasus), het gemeentehuis en de wijk Oud West. Ook in dorpen binnen de gemeente is de Amsterdamse School vertegenwoordigd. Er staan gebouwen in deze stijl in Spijk, Bierum en Holwierde.

Voor de tentoonstelling is het museum bezig objecten in deze stijl te verzamelen. In  de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw werd de stijl namelijk ook toegepast in de vormgeving van sier- en gebruiksvoorwerpen en meubilair. Met name stoelen, bijzettafels, boekensteunen, lampen, boekomslagen, serviezen maar ook bouwfragmenten zoals brievenbussen en glas-in-loodramen zijn volgens de stijlregels van de Amsterdamse School uitgevoerd. 

De stijl is verwant aan de Art Deco, met geometrische vormen en versieringen, zoals waaiervormen en trapjes. In de architectuur is het vooral de toepassing van decoratief metselwerk, gesinterde stenen en opvallende dakvormen. 

Wie voorwerpen of beeldmateriaal van de Amsterdamse School heeft dat men aan het MuzeeAquarium wil uitlenen voor de expositie, kan een mail sturen, liefst met foto, naar info@muzeeaquarium.nl. Telefonisch contact opnemen kan ook: 0596-632277. 

De tentoonstelling is te zien van 12 september tot en met 3 januari.