Taalcoaches en deelnemers met het magazine.
Taalcoaches en deelnemers met het magazine.

Magazine van Taalcafé Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - De deelnemers aan Taalcafé Delfzijl hebben een magazine gemaakt. Het tijdschrift werd donderdag officieel gepresenteerd.

Van 7 tot en met 13 september was het de Week van Lezen en Schrijven. Voor Taalcafé Delfzijl was dit aanleiding om samen met de deelnemers een magazine te maken. Omdat zij anderstalig, zijn werd hiermee een grote prestatie geleverd.

Het Taalcafé maakt deel uit van het Taalhuis Eemsdelta en de Bibliotheek Delfzijl. Het is in 2018 opgezet door Frits Huizen en Christa Groenbroek, beiden werkzaam als vrijwillige taalcoach. Het Taalcafé bleek al snel een succes en er werd uitgebreid. Er een derde coach bij in de persoon van Caroline Bijlard en sinds begin dit jaar is ook Yvonne Scheper aan het project verbonden. Wekelijks bezoeken nu zo’n vijftien deelnemers het Taalcafé op donderdagmiddag. Vanwege corona wordt er na een tijdelijke sluiting nu gewerkt in kleine groepjes. Hoewel het accent op spreken ligt, wordt er ook geoefend met lezen en schrijven. Er heerst een ongedwongen sfeer.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met het gebruiken van een computer of mobiele telefoon. Landelijk is 10 procent van de volwassenen laaggeletterd en in de toekomstige gemeente Eemsdelta ligt dit zelfs op 18 procent.

De presentatie van het magazine vond plaats in de bibliotheek van Delfzijl. In het tijdschrift vertellen de deelnemers over zichzelf en delen ze hun ervaringen met de Nederlandse taal en cultuur. Verder geven ze elkaar tips over het leren van de taal en over hobby’s. Tijdens de bijeenkomst werd Christa Groenbroek in het zonnetje gezet, omdat zij afscheid neemt. Naast veel lovende woorden waren er voor haar verschillende attenties en cadeaus.