Wethouder Lea van der Tuin- Kuipers, burgemeester Koos Wiersma, wethouder Annalies Usmany- Dallinga bij de pas geplaatste zuil op het Professor R.P. Cleveringaplein. De komende periode wordt de zuil bekleed met de tegeltjes.
Wethouder Lea van der Tuin- Kuipers, burgemeester Koos Wiersma, wethouder Annalies Usmany- Dallinga bij de pas geplaatste zuil op het Professor R.P. Cleveringaplein. De komende periode wordt de zuil bekleed met de tegeltjes.

Afscheid van Appingedam met kunstwerk en boekje

Algemeen

APPINGEDAM - De gemeente Appingedam wordt met ingang van 1 januari onderdeel van de gemeente Eemsdelta. Het einde van de zelfstandigheid wordt gemarkeerd met de plaatsing van een kunstwerk en de uitgave van een boekje getiteld ‘De Damster’.

Een commissie van raads- en collegeleden en vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties heeft nagedacht over een passend afscheid in de vorm van een blijvende herinnering aan de gemeente Appingedam. De commissie gaf daarom vormgever Siebe Kuipers van Pentapark opdracht een kunstwerk te ontwerpen. Wethouder Annalies Usmany- Dallinga, voorzitter van de afscheidscommissie: ,,Hij heeft de rijksmonumentale reclamezuil aan de Koningstraat als inspiratie gebruikt en gekozen voor een replica waarop het historische en maatschappelijke verhaal van Appingedam is uitgebeeld in honderden gebakken tegels. Op die manier wordt het verhaal van Appingedam en haar inwoners wordt getoond als blijvend aandenken.’’

De onderwerpen op de geschiedeniszuil zijn aangeleverd door mensen met historische kennis van Appingedam, zoals de gemeentearchivaris, een stadsgids en de directeur van Museum Stad Appingedam. Na een oproep vlak voor de zomer hebben ook andere inwoners van Appingedam thema’s aangedragen.

Schrijver en oud-journalist bij NOS Nieuws, Pauline Broekema, heeft een toepasselijk essay geschreven over Appingedam en haar inwoners. Broekema beschrijft haar tochten door de stad en gesprekken met talloze Damsters. Ze noteerde herinneringen uit het verleden en heden en combineert dit met eigen observaties en kennis van Appingedam. Het eindresultaat is volgens kenners ‘een indringend, ontroerend maar soms ook lichtvoetig verhaal’.

Dit verhaal van Appingedam wordt uitgegeven in een boekje dat na de onthulling van het kunstwerk wordt aangeboden aan alle inwoners van de stad. Het wordt huis- aan- huis bezorgd met bijgevoegd een persoonlijke boodschap van het college van B en W.

Pauline Broekema schreef eerder onder meer ‘Dat tere leven’ voor de heropening van de synagoge in Appingedam in 2015 en het ‘Uiterste der Zee’, een kroniek over de Joodse familie Nieweg.

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga is blij dat Pauline Broekema een bijdrage levert aan een blijvend aandenken aan de gemeente Appingedam. ,,Pauline draagt Appingedam een warm hart toe en kent de stad, omgeving en de inwoners erg goed. Met haar meeslepende schrijfstijl weet ze te boeien en te ontroeren. Het boekje is een prachtige toevoeging aan de zuil met de historie, de gebouwen, de mensen, de activiteiten van Appingedam. Een mooie, permanente herinnering aan de gemeente Appingedam.’’

Het kunstwerk komt te staan aan de rand van het Professor R.P. Cleveringaplein en wordt op 19 december om 12.00 uur onthuld. In verband met de coronamaatregelen gebeurt dit zonder publiek. Wel is het allemaal te volgen via een livestream op YouTube en Facebook. Voorafgaand aan de onthulling is de uitreiking van de waarderingsprijzen de DamSTER.

Op 17 december is de laatste vergadering van de gemeenteraad van Appingedam. Tijdens deze vergadering zal ‘op een passende manier’ afscheid worden genomen van Appingedam als zelfstandige gemeente. De vergadering vindt plaats in de Nicolaïkerk. In het Raadhuis, de reguliere vergaderlocatie, kan de 1,5 meter afstand niet in acht worden genomen voor de raadsleden. De vergadering is te volgen via een livestream op YouTube.