Landgoed Ekenstein in Appingedam zal in het voorjaar bloeien als nooit tevoren dankzij de vele sneeuwklokjes die binnenkort geplant worden.
Landgoed Ekenstein in Appingedam zal in het voorjaar bloeien als nooit tevoren dankzij de vele sneeuwklokjes die binnenkort geplant worden.

Sneeuwklokjes gaan Ekenstein in lentetooi zetten

Algemeen

APPINGEDAM - De komende weken worden er 25000 sneeuwklokjes geplant op Ekenstein, om het park straks in een mooie lentetooi te steken.  Dat gebeurt met vereende krachten, maar vanwege corona in etappes op meerdere dagen. 

Iedereen die dit een mooi initiatief vindt, of de kerstkilo’s wil aanpakken, kan hieraan bijdragen, en er straks natuurlijk van kan komen genieten. 

Ook wordt er gewerkt aan de paden, worden verwaarloosde heggen gesnoeid èn zullen er een aantal gevaarlijke bomen geveld worden. Van de te vellen bomen zal er een aantal worden verwerkt tot brandhout, een aantal blijft liggen en zal over de jaren dienst doen als voedingsbodem voor vele plantjes en beestjes. 

Een paar stammen blijven staan, ontdaan van hun kruin, om ruimte te bieden voor onder andere spechten. Als laatste zal er langs de paden ook een enkele stam blijven liggen om op te zitten en klauteren. 

Wie zin en tijd om te helpen met het bosonderhoud van Ekenstein kan  appen of bellen naar de kopgroep Ekenstein (06-51612715). 

Vorig jaar is er een zeer bescheiden begin gemaakt met het planten van bollen in het park Ekenstein door studenten van de Hanzehogeschool Groningen, medewerkers van de gemeente en Univé en clienten van de dagbesteding van Cosis. 

Dat wil men nu grootser doen, en dat moet ook wel, want het gaat nu om vele duizenden bollen planten. Liefhebbers -ook met kinderen- kunnen een handje helpen op een moment dat het hen zelf past. Aanmelden is nodig: 06-51612715. Er wordt dan voor begeleiding gezorgd.

Ook wethouder Lea van der Tuin steekt in haar laatste werkmaand als wethouder van Appingedam de handen nog een keertje op Ekenstein uit de mouwen. Zij zal dinsdag de eerste bol planten, waarna dit op donderdag wordt gevolgd door cliënten van de dagbesteding van Cosis en studenten van de innovatiewerkplaats Eemsdelta, werkend onder de vlag van de Hanzehogeschool Groningen in het Univékantoor in Appingedam. 

Ook Univé is betrokken, en men verwelkomt graag nog meer organisaties en bedrijven. Het jaarlijks bollenplanten is een initiatief van de gemeente Appingedam in samenwerking met de kopgroep Ekenstein, de innovatiewerkplaats Eemsdelta en Cosis.