Jan Mankes, Portret van Annie Zernike, ets, 1914 (foto Museum Møhlmann).
Jan Mankes, Portret van Annie Zernike, ets, 1914 (foto Museum Møhlmann).

Unieke ets Mankes voor Museum Møhlmann

Algemeen

APPINGEDAM - Museum Møhlmann in Appingedam heeft een bijzondere ets van kunstenaar Jan Mankes (1889-1920) gekocht. Het gaat om een portret van zijn vrouw Annie Zernike uit 1914.

Op de ets werd flink geboden op veilingsite Catawiki. De waarde van het kunstwerk werd vooraf al hoog ingeschat, maar toch werd dat bedrag in de laatste minuten nog verdubbeld. Ondanks het forse prijskaartje is kunstenaar-museumdirecteur Rob Møhlmann verguld met de aanwinst. Als enig museum in Nederland heeft hij al jaren een permanent te bezichtigen Jan Mankes Kabinet, waarin veel unieke items te vinden zijn. Daaronder originele brieven, tekeningen, aquarellen en zelfs gebruiksvoorwerpen die aan Mankes toebehoorden.

Van deze ets bestaan wel enkele nadrukken, gemaakt door W.D. Kuik in 1968. Daar had het museum al een exemplaar van. Maar een exemplaar gesigneerd door Jan Mankes zelf is uniek. In de vermaarde catalogus van tekeningen en prenten van het Rijksmuseum (1982) staat dat er geen oorspronkelijke exemplaren van de ets zijn gevonden. In de Mankes-catalogus van 2007 is alleen de nadruk vermeld. 

Jan Mankes moet de ets gemaakt hebben toen hij dolverliefd was op Annie - de eerste vrouwelijke dominee in Nederland - en zij beiden wellicht net verloofd waren. Museum Møhlmann heeft ook de juichende brief waarin Mankes zijn verloving bekend maakt aan zijn weldoener en vriend Pauwels in Den Haag (’Het wondere is gekomen (…). Ik ben verloofd’, 16 oktober 1914).

De aanwinst zal te bewonderen zijn als de musea weer open mogen.