Veilig fietsen met een transparant coronascherm. Foto: Fietsmaatjes.nl.
Veilig fietsen met een transparant coronascherm. Foto: Fietsmaatjes.nl.

Fietsmaatjesproject Delfzijl gaat dit voorjaar van start

Algemeen

DELFZIJL - In Delfzijl gaat dit voorjaar een Fietsmaatjesproject van start. Vrijwilligers trekken er samen met een gast op uit om al fietsend te genieten van de omgeving.

Bij het Fietsmaatjesproject gaat het om de begeleiding van mensen die niet alleen kunnen of durven fietsen. FietsmaatjesDelfzijl koppelt iedere gast aan een vrijwilliger en samen maken zij fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. De vrijwilliger stuurt en trapt, de gast kan naar eigen wens of vermogen meefietsen. 

Delfzijl is de eerste plaats in het Noorden die zich aansluit bij het Fietsmaatjesproject, een initiatief dat in de Randstad is geboren. Aanleiding was een vraag van een mevrouw uit Delfzijl met niet aangeboren hersenaandoening. Zij wilde samen met iemand fietsen. Begin 2020 was het bestuur compleet en het was de bedoeling in het voorjaar te starten. Door de coronapandemie moest dit worden uitgesteld.

Nu is de organisatie in Delfzijl zover dat er in het voorjaar twee duofietsen beschikbaar zijn voor de gasten en hun vrijwilligers. Deze zijn niet alleen uitgerust met elektrische ondersteuning, maar ook met een coronascherm, spiegels, een draaibare stoel en een extra accu. 

Inmiddels hebben zich al ruim vijftien vrijwilligers gemeld, die het leuk vinden om mindervalide inwoners rond te fietsen. Vooral in Delfzijl-Noord wordt veel deelname verwacht. Na de start in Delfzijl hoopt het Fietsmaatjesproject snel uit te breiden naar Appingedam en Loppersum, zodat er gemeentebreed geopereerd kan worden. Het uiteindelijke doel is om in de kernen van de gemeente een of meer duofietsen te plaatsen. In Delfzijl wordt gebruik gemaakt van de fietsenstalling bij het Muzeeaquarium.

FietsmaatjesDelfzijl is nog op zoek naar vrijwilligers, gasten en sponsors. Belangstellenden kunnen zich melden via fietsmaatjesdelfzijl@gmail.com. Ook kan contact worden opgenomen met secretaris Annette Feijen, 06 46354781, of coördinator Siska van der Laan, 06 40630872.