De Stormvogel in Loppersum, hier op archieffoto, is een van de molens waar een stempel gehaald kan worden.
De Stormvogel in Loppersum, hier op archieffoto, is een van de molens waar een stempel gehaald kan worden.

Nieuwe attractie in Groningen: ‘Molenstempelchallenge’

Algemeen

GRONINGEN - Wandelorganisatie Tocht om de Noord komt deze zomer met een ‘Molenstempelchallenge’. Wie wandelend of fietsend vijftig molens in de provincie Groningen aandoet en hier een stempel haalt, krijgt een speciaal cadeau.

De uitdaging wordt georganiseerd in samenwerking met Erfgoedpartners, een organisatie in Groningen die helpt bij het beheer van cultureel erfgoed. Afgesproken is dat bezoekers bij ruim negentig molens in de provincie een stempel kunnen halen om aan het benodigde aantal van vijftig te komen. Het gaat niet alleen om molens op de vaste routes van Tocht om de Noord (het Pronkjewailpad), maar ook om molens daarbuiten. Bij de molens moeten de wandelaars en fietsers vragen beantwoorden of opdrachten uitvoeren om in aanmerking te komen voor een stempel.

De ‘Molenstempelchallenge’ is ontwikkeld, omdat er vanwege corona nog een activiteiten in de molens georganiseerd kunnen worden. Wie meer wil weten, kan terecht op de website groningermolens.nl. Hier zijn interessante molenverhalen en -liedjes te vinden, maar ook interviews met molenaars en molengidsen, recepten en museale molenvondsten.