De wasserij  van Werkplein Fivelingo.
De wasserij van Werkplein Fivelingo.

Wasservice Fivelingo stopt per 1 januari

Algemeen

DELFZIJL - Klanten van de wasservice van het werkbedrijf Fivelingo zullen, naar alle waarschijnlijkheid, vanaf 1 januari 2022 moeten omzien naar een andere dienstverlener. De gemeente Eemsdelta gaat beslissen om deze dienstverlening te stoppen.

Het pand aan de Prins Bernhardlaan in Delfzijl, waar de wasserij haar onderkomen heeft, zal evenals de naastgelegen school worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw ten behoeve van de versterkingsoperatie in Delfzijl. 

Overwogen is nog om de activiteit te verplaatsen naar het gebouw van het Werkplein Fivelingo op het bedrijventerrein in Appingedam. Deskundigenonderzoek heeft echter uitgewezen dat de huidige verouderde apparatuur een verhuizing niet zou doorstaan. Nieuwe apparatuur en geschikt maken van de accommodatie zou een investering vragen van 1.4 miljoen euro. 

Geen haalbare aantallen

Dat is een investering die alleen verantwoord zou zijn als het aantal particuliere afnemers zou stijgen van de huidige 250 naar 500 en het aantal mensen dat middels de WMO gebruik maakt van de service van 80 naar 200. Dat blijken geen haalbare aantallen te zijn.
Bovendien zouden er dan nog maar 20 van de huidige 35 werknemers in de nieuwe wasserij emplooi kunnen vinden.
Omdat werk voor deze 35 mensen elders binnen de werkorganisatie is gegarandeerd, vindt de gemeente sluiting verantwoord. Om dezelfde reden heeft de ondernemingsraad neutraal geadviseerd.

De sluitingsdatum is vooralsnog bepaald op 1 januari 2022, maar kan wellicht nog even worden uitgesteld tot ergens in de eerste helft van 2022.