Afbeelding

Nieuw zonnedak in Garrelsweer

Algemeen

GARRELSWEER - LOPEC realiseert samen met de werkgroep Duurzaam Garrelsweer een zonnedak met 244 zonnepanelen aan de Stadsweg 44 in Garrelsweer. Omwonenden uit Garrelsweer en omliggende dorpen kunnen meedoen in dit project en zo meeprofiteren van de inkomsten van het zonnedak. 

Daarnaast geeft dit project de mogelijkheid om actief bij te dragen aan de energietransitie en een duurzame leefomgeving. Duurzaam Garrelsweer heeft LOPEC, de Lopster Energie Coöperatie, gevraagd een beschikbaar dak te ontwikkelen. De reden is dat Duurzaam Garrelsweer geen coöperatie is, hetgeenl een voorwaarde is.

Zon erop, Asbest eraf

Het dak is ontwikkeld in het kader van de regeling Zon erop, Asbest eraf en de nieuwe Postcoderoosregeling, die eenvoudiger is dan de oude regeling. Het aanbod is 500 zonnecertificaten (à 100 euro), met een vergoeding per opgewekte kWh van 5,5 eurocent.

Garrelsweer heeft bewust gekozen voor een relatie met de opbrengst van het dak. Het had ook een saai financieel product kunnen zijn, maar mensen worden nu dubbel blij als de zon schijnt: niet alleen omdát de zon schijnt maar ook omdat dit direct gevolgen heeft voor de vergoeding.

Elke geïnvesteerde 100 euro resulteert in 140 euro, na 15 of 16 jaar. Voor LOPEC komt 20.000 euro beschikbaar, dat ingezet kan worden in volgende projecten.

Deelnemers moeten wel lid zijn of worden van LOPEC. Er zijn minimaal 18 deelnemers nodig, die maximaal 50 certificaten kunnen afnemen. Hiervoor is gekozen, om te voorkomen dat iemand het hele dak ‘opkoopt’.

Garrelsweersters krijgen voorrang bij de inschrijving. Mochten daarna nog certificaten over zijn, dan worden ze aangeboden aan de leden die binnen de Postcoderoos wonen, waaronder het dorp Loppersum. De inschrijving is gestart op 20 december en duurt tot 1 februari 2022.

Energie VanOns

De energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen wordt verkocht aan Energie VanOns, de ‘eigen’ energiemaatschappij. Wie klant wordt van Energie VanOns, steunt daarmee ook weer projecten in het dorp omdat voor elke klant er een jaarlijkse vergoeding wordt overgemaakt. De leden van LOPEC beslissen waar die aan besteed wordt.

LOPEC blijft op zoek naar nieuwe locaties met een dak dat gunstig ligt en stevig genoeg voor ongeveer 200 panelen. Belangstellenden voor het nieuwe zonnedak en tips over nieuwe daken kunnen gemeld worden via info@lopec.nl