Het comité bij de plaquette die aan de Lopster slachtoffers herinnert. Foto: Stoffer Reiffers.
Het comité bij de plaquette die aan de Lopster slachtoffers herinnert. Foto: Stoffer Reiffers.

Holocaust-herdenking in Loppersum

Algemeen

LOPPERSUM - Het Lopster Comité 4 Mei heeft zondag op sobere wijze herdacht dat 77 jaar geleden het Russische leger vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijdde.  De herdenking vond plaats bij de plaquette ter nagedachtenis aan de Lopster slachtoffers. 

Uit overlevering is bekend dat de soldaten zich zijn rotgeschrokken van hetgeen ze in het kamp aantroffen. In het kamp zijn negen geboren Lopsters van joodse afkomst vermoord. In kamp Sobibor is dat zes Lopster joden overkomen. Ter nagedachtenis aan deze vijftien slachtoffers -bijna allen met de familienamen Bamberger en Cohen- is een bloemstuk neergezet bij de plaquette, die de toegang tot de joodse begraafplaats markeert.

In 1940 leefden in het dorp nog drie joodse inwoners. Alle drie hebben de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Op het joodse gedeelte van de algemene begraafplaats in Loppersum ligt ook een joods oorlogsslachtoffer uit Middelstum begraven. Het Comité had daarom Kees Geut van de Historische Vereniging Middelstum uitgenodigd om bij de herdenking aanwezig te zijn.

Westerbork

Veehandelaar Jacob van Haren uit Middelstum moest, samen met z’n vrouw Klaartje van Dam, op 13 november 1942 klaar staan voor deportatie naar Westerbork. De avond daarvoor hadden ze hun joods ritueel doodskleed reeds aangetrokken, de schuif van de kachelpijp dichtgeschoven, hopend de verschrikkingen die hen te wachten stonden te ontlopen. Jacob is waarschijnlijk in de nacht reeds overleden, maar na ontdekking zijn beiden ‘s morgens naar een ziekenhuis in Assen overgebracht, waar men bij hem de dood constateerde. Echtgenote Klaartje overleefde, is na haar ontslag uit het ziekenhuis opgevangen door het verzet, ondergebracht op een onderduikadres in Amsterdam en op 90-jarige leeftijd (op de dag van haar verjaardag) in die stad overleden.

Onduidelijk is nog wanneer Jacob van Haren in Loppersum z’n graf heeft gekregen.

Ter nagedachtenis en zoals de joodse traditie die aangeeft hebben Rini Doff, Cissy Bronts en Tom Dijkstra van het Lopster Comité en Kees Geut een steentje op zijn grafsteen gelegd.

Er werd een steentje op het graf van Jacob van Haren glelegd.. Foto: Stoffer Reiffers.