Vooral sneeuwklokjes zijn de komende tijd een grote blikvanger.
Vooral sneeuwklokjes zijn de komende tijd een grote blikvanger.

Tuinen Groninger Bloembollenroute weer open

Algemeen

OOSTWOLD - In Oost-Groningen kan vanaf 27 februari weer de Groninger Bloembollenroute worden gereden. Liefhebbers kunnen in vier fraaie voorjaarstuinen zonder afspraak een kijkje nemen. Daaronder ook de tuin van de familie Van Delden in Oostwold. 

Behalve in Oostwold gaat het om tuinen in Stadskanaal, Blijham en Winschoten. Overal zijn weer veel bloembollen extra gepoot, maar wel zo dat de vier tuinen totaal verschillend zijn wat betreft aanleg en sfeer.

Als eerste steken de sneeuwklokjes de kop op. Daarom heten de eerste open dagen Sneeuwklokjeszondagen. Ze zijn op 27 februari en 6 maart. Daarna volgt op 20 maart Krokuszondag en er wordt afgesloten met twee algemene open dagen op zondag 17 en 24 april. Op alle dagen is het publiek welkom tussen 11.00 en 17.00 uur. 

De tuin in Oostwold draagt de naam Tuinfleur en is te vinden aan de Nieuweweg 34. De totale oppervlakte is 6.000  vierkante meter. De diepe smalle tuin, grenzend aan het Oldambtmeer, is verdeeld in 10 tuinkamers. De beplanting is zeer gevarieerd. De toegang kost 3 euro, inclusief koffie.

In Winschoten ligt aan de Sint Vitusholt 86 het Wubsbos van Jannie Bos. Deze bostuin meet 1.700 vierkante meter met een hoogteverschil van ongeveer 5 meter. In het vroege voorjaar zijn overal sneeuwklokjes te zien en iets later stinzenplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin. De entree is een vrije gift.

In Blijham kan worden gekeken in De Houtstek van Thea en Ed van der Hout, te vinden aan de Bouwteweg 2. In deze ecologische tuin van 5.500 vierkante meter is gekozen voor biologische bloembollen in vele soorten. Ook zijn er veel stinzenplanten. De entree is een vrije gift.

De tocht kan worden afgesloten in Stadskanaal. Hier ligt aan de Zijdstukkerweg 7 The Stonefarm van Anna en Tinus Scheltens. De landschappelijke tuin van 20.000 vierkante meter is voorzien van enorme zwerfkeien. Verder is er een grote appelhof (1400 vierkante meter) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder zijn door de hele tuin massa’s stinzenplanten en voorjaarsbollen geplant. De entree is ook hier een vrije gift.

Groepen kunnen in deze periode ook op andere dagen de tuinen bezoeken, maar wel op afspraak. De tuineigenaren geven meer informatie.