Een van de werken van Rob Møhlmann, Gebroken Blauw, een olieverf uit 2012.
Een van de werken van Rob Møhlmann, Gebroken Blauw, een olieverf uit 2012.

Jubileumexpositie ‘Het schilderen voorbij…’ in Museum Møhlmann

Algemeen

APPINGEDAM – In Museum Møhlmann in Appingedam is tot eind juli de driedelige jubileumexpositie ‘Het schilderen voorbij…’ te zien. De tentoonstelling, ter ere van de (in 2021) 65 jaar geworden Rob Møhlmann, werd eerder uitgesteld door corona.

De titel van de tentoonstelling heeft iets dramatisch en klinkt als een afscheid. Dat klopt ook wel een beetje, want de kunstenaar raakt al zo’n 10 jaar geen penselen meer aan. Zijn vrouw en muze Laura stierf in 2010 en daardoor verkeerde Rob Møhlmann naar eigen zeggen drie jaar lang in een mistig niemandsland. In 2013 besloot hij zich volledig te richten op het museum. Toch wilde hij nog één keertje terugblikken.

Het eerste deel van de tentoonstelling toont een overzicht van zo’n 100 werken, waaronder een 45-tal bruiklenen. Natuurlijk zijn ook de bekende stillevens aanwezig, waarmee Rob Møhlmann onvermoeibaar iets van het wonder van de alledaagse werkelijkheid trachtte te ontrafelen.

Het tweede deel heeft de schilder gewijd aan zijn geboortejaar 1956. In zijn ogen een onderschat jaar. Hij ziet 1956 als een ‘kanteljaar voor vrijheid en vooruitgang’ en tracht dat aan te tonen in zijn eigenzinnige werk ‘Aanzien van 1956’.

Voor het derde deel vroeg hij zijn collega-kunstenaars om hun hand. Letterlijk. Maar dan wel verbeeld in een kunstwerk. Zo wilde hij voor zijn museum een Galerij der Meesterhanden opzetten, als origineel alternatief voor het meer geijkte kunstenaarszelfportret. Tot zijn grote vreugde kreeg hij 92 handreikingen. Daarmee is de Eerste Galerij der Meesterhanden ter wereld een feit.

Bij elk van de drie tentoonstellingen is een begeleidend kunstboek verschenen. Belangstellenden zijn welkom van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.