Dirk Evers in actie in zijn Pitts Special.
Dirk Evers in actie in zijn Pitts Special.

Wereldrecordpoging op Oostwold Airport

Algemeen

OOSTWOLD - Oostwold Airport is dinsdag 3 mei het toneel van een spectaculaire wereldrecordpoging voor het Guinness Book of World Records. Eén piloot, in één vliegtuig, moet binnen één uur zoveel mogelijk landingen en take offs uitvoeren. 

Tussen 13.15 en 14.15 uur gaat de Nederlandse stuntpiloot en vliegschoolhouder Dirk Evers de recordpoging wagen. Het huidige wereldrecord is sinds 2020 in handen van de Amerikaan Steven Chase met vijftien take offs en landingen in één uur tijd.

Als gezagvoerder van een Boeing 737 en vliegschoolhouder weet Dirk Evers als geen ander dat het goed en precies landen van een vliegtuig een echte kunst is. ,,Mijn studenten hebben me uitgedaagd om te bewijzen dat ik de beste precisielandingen maak. Zo is het idee geboren om in het Guinness World Records book te komen.”

De geldigheid van de recordpoging is gebonden aan strenge voorwaarden en eisen. Het evenement moet bijvoorbeeld plaatsvinden op één en hetzelfde vliegveld dat officieel is genoteerd op een vliegkaart. De landingen moeten telkens in dezelfde richting worden uitgevoerd en na elke landing moet het vliegtuig weer naar duizend voet (305 meter) circuithoogte klimmen om van daaruit de volgende landing te maken. Bij elke ‘doellanding’ dienen alle drie de wielen neer te komen binnen dezelfde twintig meter, gemarkeerd door twee lijnen op de baan.

Officieel aangestelde getuigen, waaronder een notaris, controleren dat de recordpoging exact volgens de regels van Guinness World Records verloopt. Tijdwaarnemers houden de tijd nauwgezet in de gaten. Naast de getuigenverslagen dienen een fotoreportage en een filmverslag als uiteindelijk bewijs van echtheid van de poging. 

Dirk Evers: ,,Ik stel mezelf ten doel het wereldrecord minimaal te verdubbelen. Als de wind uit een gunstige richting komt en de baanconditie is goed, dan moet dat lukken en dan zitten er misschien zelfs nog wel meer landingen in.” 

De recordpoging vliegt Evers in zijn Pitts Special, de PH-PEP. Dit vliegtuig is speciaal ontwikkeld voor aerobatics oftewel stuntvliegen. De Pitts is uitgevoerd met een staartwiel waardoor de precisielandingen, met drie wielen tegelijkertijd op de grond, nog een stuk uitdagender worden.

Tom van der Meulen, eigenaar van Oostwold Airport en organisator van de jaarlijkse Oostwold Airshow, is de gastheer voor de recordpoging. Hij glimt van trots en plezier: ,,Heerlijk, eindelijk weer reuring in de tent, als vanouds. Als er iemand in Nederland dit wereldrecord scherper kan zetten, dan is het Dirk Evers. We hebben notaris Groen uit Scheemda bereid gevonden om de officiële verslaglegging te doen.”