De Groninger molens zijn populair. Dat geldt ook voor koren- en pelmolen Germania in Thesinge (archieffoto H. Noot).
De Groninger molens zijn populair. Dat geldt ook voor koren- en pelmolen Germania in Thesinge (archieffoto H. Noot).

Groninger Molenweekend op 11 en 12 juni

Algemeen

GRONINGEN – In de provincie Groningen wordt zaterdag 11 en zondag 12 juni weer het Groninger Molenweekend georganiseerd. Het ambacht van de molenaar is dit jaar het thema.

Afhankelijk van het weer kan er bij diverse molens een kijkje worden genomen en is er in veel gevallen een speciaal programma. Er is bijvoorbeeld een molenaar of molengids aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden over de molens.

De organisator van het Groninger Molenweekend, Erfgoedpartners, heeft voor Het ambacht van de molenaar als Thema gekozen, omdat het Gilde van Vrijwillige Molenaars vijftig jaar geleden werd opgericht. In 2017 is het Nederlandse molenaarsambacht op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed opgenomen als eerste Nederlandse erfgoed.

Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners/Molenhuis, een koepel voor de ongeveer 90 monumentale molens in de provincie Groningen. Op deze molens zijn vrijwilligers actief als molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek. Als dank voor hun inzet organiseert Erfgoedpartners/Molenhuis ieder jaar voorafgaande aan het Groninger Molenweekend ook een avond voor de vrijwilligers op de molen.

Op de website www.erfgoedpartners.nl zal binnenkort een overzicht te vinden zijn van de molens die in het Groninger Molenweekend open zijn voor publiek, met de activiteiten die bij de molens worden georganiseerd.