Zo ging het er vroeger aan toe in de HBS-tijd.
Zo ging het er vroeger aan toe in de HBS-tijd.

150 oud-leerlingen HBS en MMS terug in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - Voormalige leerlingen van de vroegere (R)HBS en MMS in Appingedam houden zaterdag 18 juni een reünie. Behalve deelnemers uit heel Nederland komen er tien uit het buitenland.

Het is de vijfde keer dat de reünie voor de voormalige leerlingen van de (R)HBS en MMS uit Appingedam op de kalender staat. Corona dwong de organisatie vier keer tot uitstel, maar zaterdag 18 juni gaat de hereniging eindelijk door. Een groep van ongeveer 150 senioren, de jongsten zijn ongeveer 67, zal Appingedam opnieuw gaan verkennen.

Steeds weer stond het evenement compleet in de steigers - de eerste keer in april 2020 – maar telkens moest het worden afgelast door lockdowns, gesloten horeca en gezondheidsrisico’s. De reüniecommissie was er helemaal klaar mee, want vier keer was Ekenstein al besteld en vier maal waren er rondvaarten, stadswandelingen en bezoekjes aan de oude HBS – tegenwoordig het Stadskantoor – geregeld.

Er werd daarom afgelopen winter al besloten om de reüniedatum van april naar juni te verschuiven. In juni zouden de beperkingen zeker voorbij zijn, zo was de veronderstelling. Het leidde wel tot enkele opzeggingen, omdat juni voor deze seniore generatie een vakantiemaand bij uitstek is. Achteraf had reünie gewoon in april door kunnen gaan.

Programma

Het programma op 18 juni is er vooral op gebaseerd dat de oud-leerlingen verhalen ervaringen uit hun jeugd kunnen ophalen. Er is een bezoekje aan de oude school en er is een stadswandeling. De rondvaart moest worden geschrapt vanwege een zwemwedstrijd in het Damsterdiep die dag. Aan het eind van de dag gaat iedereen naar Ekenstein. Daar is een foto-expositie, een buffetdiner en speelt een band muziek uit de jeugdjaren van de reünisten.

De oudste deelnemers hebben hun schooljaren tijdens de Tweede Wereldoorlog beleefd. Zij zijn om en nabij de 90 jaar oud, de jongsten van het gezelschap zijn 65 plus. De deelnemers komen uit het hele land en ongeveer tien uit het buitenland.