Jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman, voorzitter van de Hoge Raad van Adel, overhandigt het wapendiploma aan burgemeester Ben Visser.
Jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman, voorzitter van de Hoge Raad van Adel, overhandigt het wapendiploma aan burgemeester Ben Visser.

Hoge Raad van Adel overhandigt ‘wapendiploma’ aan Eemsdelta

Algemeen

DELFZIJL - Een vertegenwoordiging van de Hoge Raad van Adel heeft donderdag het officiële ‘wapendiploma’ overhandigd aan de gemeente Eemsdelta. Burgemeester Ben Visser ontving het certificaat in het gemeentehuis in Delfzijl.

Het ontwerp van het gemeentewapen van de gemeente Eemsdelta was al geen geheim meer. Door de coronamaatregelen moest de uitreiking van het wapendiploma echter worden uitgesteld. Met de overhandiging is het beeldmerk nu officieel verleend aan Eemsdelta. 

Burgemeester Ben Visser: ,,De symboliek in ons gemeentewapen drukt de rijke historie uit onze gemeente uit. De pelikaan van Appingedam, het anker van Delfzijl en de sleutel van Loppersum staan voor mij voor zorg voor elkaar, hoop en toegankelijkheid. Dat zijn belangrijke waarden in onze gemeente.”

Bij de vorming van een nieuwe gemeente hoort ook een nieuw gemeentewapen. Bij de totstandkoming van het gemeentewapen speelden historische verenigingen uit de drie voormalige gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum een belangrijke rol. Zij leverden als werkgroep bouwstenen aan voor wapenschilder Piet Bultsma-Vos. 

Er zijn bepaalde voorwaarden waar een gemeentewapen aan moet voldoen. De Hoge Raad van Adel is het vaste adviescollege van de regering op het gebied van adeldom en wapenkunde (heraldiek). 

Het wapen van Eemsdelta bestaat uit een gekroond schild gegolfd doorsneden, met bovenin in blauw een gouden pelikaan met jongen op haar nest, onderin, in goud kruislings, een anker en een sleutel. Een gouden harpij houdt links het schild vast, rechts een zwarte adelaar met een rode snavel en poten. Het geheel staat op een grasgrond met daarvoor drie gegolfde banen van blauw en zilver.

Het gemeentewapen van Eemsdelta.