Tripple uit Schotland. Dit trio wordt gevormd door de familie Lennox uit Glasgow. Te zien en te horen op Bie Daip.
Tripple uit Schotland. Dit trio wordt gevormd door de familie Lennox uit Glasgow. Te zien en te horen op Bie Daip.

Appingedam maakt zich op voor folk & seasongsfestival Bie Daip

Algemeen

APPINGEDAM - De historische binnenstad van Appingedam vormt op 25, 26, 27 en 28 augustus weer het decor van Bie Daip, het grootste internationale Folk & Seasongsfestival van Europa. 

Tijdens dit vierdaagse evenement treden zo’n 35 groepen en koren op. Het verwachte aantal bezoekers ligt op zo’n 60.000. De muzikale gasten komen uit onder meer Frankrijk, Polen, Engeland, Duitsland, Schotland en natuurlijk Nederland. 

Behalve folk en seasongs is er veel meer te zien en te beleven. Alle straten van het centrum staan vier dagen bol van de muziek, straattheater, activiteiten voor kinderen en er is een kleine markt met diverse artikelen. Men kan gratis meedoen aan tal van workshops en andere activiteiten. 

Een van de workshops is ‘How to play the bones’. Dit vindt plaats in in het Raadhuis op zaterdag en zondag vanaf 13.00 en 15.00 uur. Aan boord van schepen waren vroeger niet veel instrumenten aanwezig, dus zocht men naar zelf te maken instrumenten. Die waren dan van hout of bot. Tijdens de walvisvaart was er genoeg materiaal voor handen om ‘bones’ (kleppers) te maken. Tegenwoordig wordt hout gebruikt, wat ook prima voldoet. Het ‘bones’ spelen komt tegenwoordig vooral nog veel voor in Ierland.

Tijdens Bie Daip is er ook alle gelegenheid om Appingedam eens vanaf het water zien. Dat kan vanaf de rondvaartboot. Verder is er straattheater, schminken voor kinderen en diverse andere activiteiten en op zondag het spectaculaire flyboarden. Hierbij wordt gevlogen op waterdruk tot achttien meter hoog. Een spectaculaire act die altijd veel toeschouwers trekt. 

Tevens kan het publiek op zondag terecht bij de plaatselijke winkeliers die hun zaken hebben geopend. De sensatie van het over water lopen kunnen liefhebbers beleven in de waterballen. Op zaterdagavond is er een concert in de Nicolaïkerk. Geen concert voor stille luisteraars want er mag uit volle borst worden meegezongen.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de infostand of aan de deur. Het hele programma met de tijden is te vinden op http://www.biedaip.nl.