De rookhaltes bij het ziekenhuis zijn door basisschoolleerlingen versierd met graffiti (foto Remco van de Steeg).
De rookhaltes bij het ziekenhuis zijn door basisschoolleerlingen versierd met graffiti (foto Remco van de Steeg).

Roken mag niet meer op terrein Ommelander Ziekenhuis

Algemeen

SCHEEMDA - Het terrein van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda is sinds kort volledig rookvrij. Er mocht op het terrein nog worden gerookt in twee speciale rookhaltes, maar deze zijn nu buiten gebruik gesteld.

Onder het toeziend oog van medewerkers hebben leerlingen van basisschool de Annewieke uit Scheemda de rookhaltes met graffiti versierd. Voor de kleurrijke panelen wordt een mooie bestemming gezocht. De rookhaltes worden vervolgens weggehaald en afgevoerd.

Het besluit van het ziekenhuis past in het Nationale Preventieakkoord. Het akkoord wil voorkomen dat jongeren in aanraking komen met roken en heeft als ambitie dat kinderen in 2040 rookvrij kunnen opgroeien. Bas Wallis de Vries, voorzitter van de raad van bestuur: ,,Een ziekenhuis draait om beter worden en gezond blijven, roken past hier niet bij. We vinden het belangrijk dat kinderen opgroeien in een rookvrije generatie en daar past deze stap bij.’’

Ook Marhin Schipper, gynaecoloog en medisch manager acuut, is blij met de ontwikkeling. ,,Bijna dagelijks vertellen we patiënten dat het belangrijk is om te stoppen en wat de voordelen zijn. Daar past het faciliteren van roken niet bij. Roken en een ziekenhuis gaan gewoon niet samen.”

Schipper noemt het rookverbod ‘een grote ingreep’. ,,Vroeger was het nog heel normaal om te roken in een restaurant of café. Dat is nu echt ‘not done’. Hier zijn we met z’n allen ook gewend aan geraakt. Zo is het nu ook: men moet eraan wennen. Samen op weg naar een rookvrije generatie.”